Patientnämnden lyssnar på barnen
Lång väntan på vård och att inte bli tagen på allvar. Det är några av de återkommande klagomål som landets patientnämnder får från barn och deras vårdnadshavare. Skåne följer här samma mönster som resten av landet.
Lång väntan på vård och att inte bli tagen på allvar. Det är några av de återkommande klagomål som landets patientnämnder får från barn och deras vårdnadshavare. Skåne följer här samma mönster som resten av landet.
På måndag startar Skåneveckan för psykisk hälsa med ett program som innehåller närmare 160 olika arrangemang. Syftet är att bryta tabun och bjuda in till samtal om psykisk ohälsa.
Invånarantalet i Skåne fortsätter att öka enligt Region Skånes nya befolkningsprognos för perioden 2021–2030. Pandemin gör dock att 1,5-miljoner-strecket inte längre väntas nås under år 2030, som man trodde i fjol, utan först ett par år senare.
Att hantera vårdärenden och kontakta vården digitalt har blivit en självklarhet för skåningarna. Allt fler använder 1177 Vårdguidens e-tjänster. Nya siffror visar att nästan nio av tio skåningar har utnyttjat e-tjänsterna någon gång.
Just nu pågår arbetet för att barn och unga i åldern 12-15 år ska få vaccin, samtidigt planeras det för att personer med ökad risk för svår covid-19 ska få en tredje dos. Snart landar dessutom ett vykort med information om öppet hus med drop-in vaccinering i över 400 000 skåningars brevlådor.
Skånes akutmottagningar ligger i framkant när det gäller att ta hand om personer som drabbats av sepsis. Fler upptäcks snabbare och får ett bättre omhändertagande. Skånes arbetssätt med sepsislarm ska nu införas på alla Sveriges sjukhus.
Pressinbjudan till Webbinarium om Skånes befolkningsutveckling
Vissa patienter med allvarliga psykiska sjukdomar har svårt att ta sig till sin vårdcentral. Inom psykosvården i Malmö gör man därför tvärtom: Vårdcentralen får komma till den psykiatriska mottagningen. Likadant görs på LARO-mottagningarna i Malmö.
Antalet fall av covid-19 fortsätter att sjunka i Skåne. Men det är fortsatt viktigt att alla hjälps åt att hålla smittspridningen nere. Och fler behöver vaccinera sig.
Regionfullmäktige beslutade idag på sitt digitala möte att skjuta till ytterligare 355 miljoner kronor i en tilläggsbudget för 2021 för att kunna hantera merkostnader för covid-19.
Beslut i korthet
Sedan tidigare har regionstyrelsen ett uppdrag på att fördela 600 miljoner kronor till styrelser och nämnder för att täcka sjukvårdsrelaterade kostnader för covid-19. Men totalt har det redovisats
Resan fortsätter mot den första regionplanen för Skåne. Planen, som ska gälla mellan 2022 och 2040, ska underlätta den regionala fysiska planeringen och peka ut den riktning som Region Skåne, de skånska kommunerna och andra samhällsaktörer vill att Skåne ska ta.
Den regionala transportinfrastrukturplanen för Skåne 2022-2033 pekar ut riktningen och visar vilka infrastruktursatsningar som ska prioriteras framöver. Målet är att skapa bättre förutsättningar för resor och transporter och bidra till ett sammanbundet Skåne. Nu ska planen ut på remiss.
Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.
Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden