Gå direkt till innehåll
Mari Rosenqvist är infektionsläkare och sepsiskoordinator i Region Skåne. Hon har tagit fram modellen med sepsislarm. Foto: Alicia Nilsson
Mari Rosenqvist är infektionsläkare och sepsiskoordinator i Region Skåne. Hon har tagit fram modellen med sepsislarm. Foto: Alicia Nilsson

Pressmeddelande -

Skånsk sepsisvård visar vägen

Skånes akutmottagningar ligger i framkant när det gäller att ta hand om personer som drabbats av sepsis. Fler upptäcks snabbare och får ett bättre omhändertagande.  Skånes arbetssätt med sepsislarm ska nu införas på alla Sveriges sjukhus.

– Vi kan aldrig luta oss tillbaka men det känns bra att vi fört kunskapen framåt. Vi är på ett helt annat ställe än för tio år sedan, säger Mari Rosenqvist, infektionsläkare och sepsiskoordinator i Region Skåne.

Kan vara svårt att känna igen

Sepsis kan vara svårt att känna igen och symtomen kan variera. Därför kan det vara svårt att i ett tidigt skede identifiera tillståndet.

– Man kan komma in till akutmottagningen med diffusa symtom och då kan det vara svårt att identifiera att det rör sig om sepsis, inte minst gäller detta personer med nedsatt immunförsvar eller äldre patienter, säger Mari Rosenqvist.

Mari Rosenqvist har nyligen doktorerat på ämnet. Hennes frustration över att se att personer på akutmottagningen inte alltid fick rätt diagnos blev startskottet för ett mångårigt arbete för att snabbare identifiera och behandla sepsis.

Det började 2011 när hon efter en nattjour frågade sin dåvarande chef om hon inte kunde få försöka ta fram ett snabbspår för sepsis. Så blev det. Tillsammans med ambulans infördes sepsislarm på akutmottagningen i Malmö.

Sepsislarm

Arbetssättet hjälper vårdpersonal att snabbt identifiera om en person har allvarlig sepsis. I så fall utlöses ett larm och infektionsläkare tillkallas för att ge råd om utredning, behandling och övervakning. Dessutom har varje akutmottagning ett eget sepsisteam med läkare, sjuksköterska, undersköterska och medicinsk sekreterare.

Sedan sepsislarmen infördes har vårdtiderna minskat från i genomsnitt nio till sju dygn och behovet av intensivvård har minskat rejält.

– Vi började i mindre skala i Malmö och nu arbetar vi sepsislarm på alla sjukhus i Skåne. Nu är det så att oavsett var du söker vård i Skåne kommer du få samma goda inledande vård.

Tidig identifiering och uppföljning viktigt

I våras godkändes vårdförlopp för sepsis av Sveriges kommuner och regioner, SKR, där Skånes arbete med sepsislarm har varit en viktig utgångspunkt i det nationella arbetet.

– Arbetet med sepsiskedjan har varit en förebild för att ta fram det nationella vårdförloppet. Mari är en pionjär i Sverige när det gäller sepsislarm, sedan har många följt efter, säger Kristoffer Strålin, infektionsläkare på Karolinska och ordförande i den nationella arbetsgrupp som tagit fram det nationella vårdförloppet för sepsis.

Det innebär bland annat att alla sjukhus i Sverige nu ska införa sepsislarm.

– Jag känner oerhörd glädje över att få vara med att förändra sjukvården tillsammans med de lokala sepsisteamen. Det är de som gör jobbet, säger Mari Rosenqvist.

Fakta/sepsis

Den som har drabbats av sepsis (tidigare kallat blodförgiftning) får ofta symtom som feber, frossa, hosta, huvudvärk och hudförändringar.

Andra vanliga symtom är matthet, muskelsvaghet, mental påverkan, andningssvårigheter, symtom från magen och plötslig svår smärta. 

Men det är inte alla som får feber och ospecifika symtom är vanliga hos till exempel äldre och personer med nedsatt immunsvar. 

Läs mer om sepsis på Vårdgivare Skåne

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden