Nyhet -
Dietister stöttar patienter i livets slutskede
Dietister har expertkunskapen kring vad som händer med aptit och matintag när man blir svårt sjuk. En särskild satsning i Skåne riktar sig till patienter i livets slutskede.
Kvinnan med obotlig och svår cancer får palliativ, lindrande, vård i hemmet under sista tiden av sitt liv. Hon är svag och mager ofta trött och mycket orkeslös. På sistone har hon ätit mycket dåligt, vilket gjort henne ännu svagare.
En dag säger hon plötsligt till sin man att hon är riktigt sugen på stekt kotlett. Mannen blir oerhört glad över detta initiativ och åker genast och handlar. Han lägger ner lite extra omsorg i köket, tänker på sin sjuka fru och gläds åt att han får chansen att laga lite god mat till henne.
Senare på dagen serverar han förväntansfullt önskematen. Med stor ansträngning sätter kvinnan sig upp i sängen, samlar kraft och säger irriterat att hon inte alls vill ha någon mat…
Viktigt att stödja närstående
Sedan ett par månader tillbaka arbetar tre dietister i Skåne inom palliativ vård och ASIH (avancerad sjukvård i hemmet). Deras arbete handlar om att ta hand om de behov och frågor som finns här och nu, då patientens tillstånd snabbt kan förändras.
Närstående har en extra viktig uppgift att stötta och hjälpa en svårt sjuk och döende person. Samtidigt kan deras situation vara väldigt tuff, ångestladdad och full av frågor när patienten till exempel har svårt att äta, äter ensidigt eller rasar i vikt.
- Vi arbetar bland annat med närståendegrupper där jag ger råd och stöd och det finns möjlighet att prata kring dessa frågor. Jag kan förklara vad som händer i kroppen vid svåra sjukdomar och vad man konkret kan göra, säger Karin Engle, dietist inom Palliativ vård och ASIH i Skåne.
Helhet för individen och hela Skåne
Mat och näringsfrågor inom palliativ vård handlar om att se hela människan och att maten kan bidra med livskvalitet.
- Vårdteamets totala styrka och helhetssynen av patientens behov är utmärkande för palliativ vård, där även dietisten är viktig, berättar Karin Borgman Remse, verksamhetschef inom Palliativ vård och ASIH i Skåne.
Tidigare fanns det en dietist i nordvästra Skåne och en som jobbade halvtid i nordöstra Skåne, med uppdrag enbart inom det palliativa området. Nu arbetar de tre dietisterna Skåneövergripande på likartat sätt, så man som skåning kan få samma sorts hjälp, oavsett var man bor.
- I höst planerar vi tillsammans med Palliativt utvecklingscentrum, som har koppling till Lunds universitet, att arbeta med att utveckla dietisternas roller. Vi vill på ett strukturerat sätt få fram metoder och modeller för hur våra näringsexperter bäst kommer till sin rätt, säger Karin Borgman Remse.