Nyhet -
Färre trycksår i slutenvården
Sedan mätningarna av trycksår i slutenvården startade 2011 har nivån i stort varit oförändrad men Region Skåne noterar en förbättring i senaste mätningen. Mätningarna är välkomna och värdefulla bidrag till det förbättringsarbete som ständigt pågår.
Idag offentliggör Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) resultatet av den senaste mätningen (vecka 10) gällande trycksår i slutenvård inom Sveriges 21 landsting/regioner. Mätningarna syftar främst till att vara viktigt underlag för förbättringsarbete på varje avdelning/äldreboende/hemsjukvård runt om i Sverige för att förebygga och minska förekomsten av trycksår.
Bättre än för ett år sedan
I den senaste mätningen förbättrar sig Region Skåne totalt med drygt fyra procentenheter jämfört med mätningen samma period förra året, nu 15,7 % mot 20 då. Graf ovan visar resultaten för respektive sjukhus.
Målmedvetet förbättringsarbete pågår
Det är Region Skånes mål att ingen patient ska få trycksår och det pågår ett omfattande arbete på alla sjukhus för att minska antalet trycksår. Man kan dock konstatera att andelen trycksår i Region Skåne fortfarande generellt ligger för högt. Resultaten måste nu analyseras noggrant.
- Det är fortfarande alldeles för många patienter med trycksår vilket signalerar att vi behöver arbeta än mer idogt och målmedvetet i vårt förbättringsarbete, säger Åsa Hallgårde, regional chefläkare. Trycksår är ett av fokusområdena i Region Skånes patientsäkerhetsarbete under 2014.
Mätningen ger ögonblicksbild Mätning är en så kallad punktprevalensmätning (PPM) som ger en ögonblicksbild av trycksåren i vården. Den utfördes under en given dag i vecka 10 och bestod av observation, riskbedömning och journalgranskning. Den vänder sig till all hälso- och sjukvård i landsting och kommuner. Mätningen genomförs med ett protokoll för varje patient eller boende, som sedan registreras i en nationell databas.
Detta var den sjätte nationella mätningen sedan den första utfördes våren 2011. Mer information går att läsa på SKL:s hemsida.
För mer information
Åsa Hallgårde, regional chefläkare. Tel: 040-675 33 43.
Irene Axman Andersson, utvecklingsstrateg. Tel: 040-675 32 33.