Gå direkt till innehåll
Ola Andersson (andra fr. v.), överläkare i neonatologi på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, fick ta emot anslag från Lilla Barnets fond från prins Carl Philip. FOTO: Catarina Harling
Ola Andersson (andra fr. v.), överläkare i neonatologi på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, fick ta emot anslag från Lilla Barnets fond från prins Carl Philip. FOTO: Catarina Harling

Nyhet -

Framgångsrik forskare flyttar arbetet till SUS

Ola Andersson, överläkare i neonatologi på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, har på kort tid tilldelats både Svenska sällskapet för medicinsk forsknings stora anslag och forskningsmedel från Lilla Barnets fond. Medel som ska användas i det fortsatta arbetet med att studera effekterna på barn av att vänta med att klippa navelsträngen.

Ola Andersson har bedrivit sin forskning under flera år på sjukhus i Halland och vid Uppsala universitetet. Men sedan två månader arbetar han som överläkare inom verksamhetsområde barnkirurgi och neonatalvård och har flyttat sin forskning till medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
– Det är väldigt mycket en känsla av att komma hem eftersom jag är uppväxt i Lund och Ystad och studerade i Lund. Sedan märks det också att jag befinner mig mitt i en forskningsmiljö. Det har redan inneburit jättemycket positivt för mig, säger Ola Andersson.

Uppmärksammad forskning
Ola Anderssons forskning uppmärksammades redan 2011. I en studie i Halmstad visade han att barn som får behålla navelsträngen längre har bättre järnvärden. En upptäckt med stor potential då många barn i världen drabbas av järnbrist, anemi, som även riskerar att påverka deras utveckling under småbarnsåren. Resultaten visade att risken för järnbrist bland de fyramånader gamla barnen minskade med 90 procent om de fick behålla navelsträngen i minst tre minuter.
– Det visar sig även att de här barnens utveckling vid 4-års ålder är bättre om de avnavlas sent, säger Ola Andersson.

En uppföljande studie i Nepal, där 70 procent av alla barn under ett år lider av blodbrist, visade att åtta månader gamla barn som i samband med födseln fått behålla navelsträngen i tre minuter eller mer var mindre drabbade av blodbrist och hade bättre järnvärden än barn som fått behålla navelsträngen i högst en minut. De nya rönen fick stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.
– Runt 2008 ändrades rekommendationen om när navelsträngen ska klippas i Sverige, sedan följde England efter och vid årsskiftet 2016-2017 ändrades även rekommendationerna i USA, berättar Ola Andersson.

Ola Andersson senaste forskning visar att riskerna för gulsot inte ökar i samband med sen avnavling.
– Det är en viktig del då det bland förlossningsläkare på olika håll i världen finns ett motstånd mot sen avnavling på grund av oro för att barnets ska drabbas av just gulsot, säger Ola Andersson.

Medel för vidare studier
Under torsdagen fick Ola Andersson ta emot anslaget från Lilla Barnets fond från prins Carl Philip vid en ceremoni Stockholm. Tidigare i höstas fick han även Svenska sällskapet för medicinsk forsknings stora anslag på 5,2 miljoner kronor fördelat på fyra år. Pengar som nu går till den fortsatta forskningen.
– I en fortsättningsstudie i Nepal tittade jag på betydelsen av att inte klippa navelsträngen tidigt hos barn som föddes med syrebrist. Det gav mig anledning att tänka att de här resultaten nog är så bra och viktiga att jag vill göra en stor studie, säger Ola Andersson.

För mer information kontakta:
Ola Andersson, överläkare i neonatologi på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, 0709-66 41 80
Magnus Aspegren, pressansvarig, Skånes universitetssjukhus, 046-17 23 44

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden