Nyhet -
Här får alla cancerpatienter chans till rehabilitering
Rehabilitering av cancerpatienter brister på många håll i landet. Men i nordöstra Skåne får numera alla patienter en bedömning av sitt rehabiliteringsbehov genom ett samarbete mellan Försäkringskassan och Centralsjukhuset Kristianstad.
- Svensk sjukvård är bra på att behandla cancer, men konsekvenserna av sjukdomen är ofta kvar även sedan behandlingen avslutats. Den delen tar vi hand om, säger Hanna Ekman.
Närmare samarbete
Som kontaktsjuksköterska på Enheten för Cancerrehabilitering och psykosocialt stöd på Centralsjukhuset Kristianstad (CSK) är hon en del i det samarbete med Försäkringskassan som inleddes för två år sedan, under namnet DISA (Diagnosgrupp i Samarbete). På Försäkringskassan i Nordöstra Skåne har handläggningen av de patienter som sjukskrivits för tumörsjukdom koncentrerats till två personer. En del i deras uppdrag är att se till att alla som sjukskrivs på grund av en tumörsjukdom erbjuds att bli kontaktade av kontaktsjuksköterskan på CSK .
- Som cancerpatient kan man få detta stöd på andra ställen också. Skillnaden med vårt sätt att arbeta är att det är strukturerat. Alla som vill kontaktas av oss och får sitt rehabiliteringsbehov bedömt samt åtgärdat vid behov, säger Hanna Ekman.
Ökad trygghet
Under projektperioden har Försäkringskassan möjliggjort en kontakt med sjukvården för omkring 150 personer i arbetsför ålder som blivit sjukskrivna på grund av cancer. En tredjedel har inte bedömts ha något särskilt rehabiliteringsbehov, men i andra fall har Enheten för cancerrehabilitering tillsammans med Försäkringskassan utarbetat individuella rehabiliteringsplaner i syfte att öka tryggheten och på sikt återgången till arbetslivet.
- Kroppen tar stryk av cancerbehandling och ofta kan patienter ha både fysisk och psykisk ohälsa efter avslutad behandling. Det här är också en påfrestning för anhöriga och vi kan ge stöd till dem, berättar Hanna Ekman.
Samarbetet mellan vården och Försäkringskassan har även inneburit ett kunskapsutbyte.
- För Försäkringskassan har det lett till en bättre kompetens om tumörsjukdomar och de konsekvenser som de kan ge. Samarbetet har också inneburit fler möten och mer strukturerade kontakter med patienterna och sjukvården, säger Eva Appelqvist, personlig handläggare på Försäkringskassan i Nordöstra Skåne.
Sedan DISA-projektet avslutats har Enheten för cancerrehabilitering permanentat tjänsten som kontaktsjuksköterska och samarbetet med Försäkringskassan fortsätter.