Nyhet -
Hässleholm årets raket i AT-rankingen
Hässleholms sjukhusorganisation placerar sig som nummer tio i landet när Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) presenterar resultatet av AT-rankning 2013. Skillnaden är dramatisk från 2011 då sjukhuset hamnade på jumboplatsen. Förklaringen heter systematiskt förbättringsarbete, öppenhet och delaktighet.
Mats Molt, chefläkare, och ansvarig för AT-utbildningen är mycket glad över resultatet. Tillsammans med AT-samordnaren Gunilla Juhlin har han genomfört en rad förändringar som nu ger utdelning.
– Det är stressigt för våra AT-läkare i början och vi har därför infört en mellanjour där en erfaren specialistläkare finns på plats vilket ger en bättre utbildningsmiljö. Vi har också förbättrat handledarsamtalen och sett till att AT-läkarna fått arbetsplatser på vårdavdelningen, något som var mycket efterfrågat.
I en medarbetarenkät som genomfördes 2012 kunde man också fånga upp många frågor.
– Vi satte oss tillsammans med AT-läkarna och gick igenom fråga för fråga, diskuterade kring varje problem och hur de skulle kunna åtgärdas. Efter det fick AT-läkarna tillfälle att träffa sjukhusledningen, verksamhetschefer och stabspersoner, säger Mats Molt.
Utbildningsprogram för AT-läkare finns inom ortopedi, anestesi och närsjukvård. Hit kopplades också utbildningstillfällen dit AT-läkarna kunde bjuda in föreläsare eller själva presentera ett material utifrån egna erfarenheter. Träffarna fyller även en viktig social funktion.
Introduktion av nya AT-läkare är en annan viktig punkt.
– Vid våra tidigare introduktionsmöten fick AT-läkarna inte alltid den information de behövde. Nu är avgående AT-läkare med och lotsar in de nya i verksamheten.
Sjukhuset har också arbetat med att strukturera lönesamtalen för att ge tydlig återkoppling på AT-läkarens prestation.
– Här i Hässleholm kommer AT-läkarna snabbt in i yrkesrollen och det dagliga arbetet. Den som är duktig och engagerad ska också märka det i lönekuvertet, säger Mats Molt.
Gott samarbete med Centralsjukhuset Kristianstad, på plats nummer 12 i rankingen, samt Psykiatri och primärvård lyfts också som framgångsfaktorer.
Kontaktperson: Mats Molt, Chefläkare Division Kirurg Skånevård Kryh, 0768-87 00 07
* SYLF genomför sedan 2000 en årlig ranking av landets AT-orter i syfte att undersöka kvaliteten på AT. AT-rankingen genomförs i år för fjortonde gången. Tanken är att rankingen ska vara en informationskälla för blivande AT-läkare och motivera arbetsgivarna till att förbättra allmäntjänstgöringen. Rankingen baseras på enkätsvar från SYLFmedlemmar som genomför eller nyligen avslutat AT. Undersökningen bygger på AT-läkarnas egna erfarenheter och belyser ett flertal aspekter av de olika placeringarna och ger t.ex. svar på frågor kring möjligheter till individuell löneförhandling, tiden mellan läkarexamen och AT samt upplevelsen av ensamjourer. SYLF:s AT-ranking utgör därmed en indikator på allmäntjänstgöringens kvalitet och är ett verktyg för att utvärdera och förbättra AT. Källa: SYLF