Nyhet -
Historiskt första spadtag för ny vårdbyggnad i Helsingborg
Det var stor uppslutning och flera talare när första spadtaget togs. Bland annat var Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (s) på plats och grävde med guldspade i jorden. ”Vi bygger för vårdens behov”, sa Helena Skjeld, Regionservice servicedirektör, i sitt tal.
Den 7 december 2016 togs alltså det historiska spadtaget för den helt nya byggnaden. Målet är att bygga Sveriges mest moderna akutsjukhus
- Ett toppmodernt sjukhus i Helsingborg betyder jättemycket för regionen. Detta sjukhus är en stolthet för Helsingborg. Mina förväntningar är att allt ska gå som planerat, att tidsplan och budget hålls, säger Henrik Fritzon.
I samband med första spadtaget bjöds det på fika och musik av Ramlösa Brunnssextett. Regionservice berättade om konsten på Nya Sjukhusområdet i Helsingborg och byggprojektet visades i 3D.
- Det är alltid en utmaning med byggen och det är mycket som kan hända. Från politiken kommer vi följa detta väldigt noga, säger Henrik Fritzon.
När huset står klart 2019 kommer byggnaden att ha tre våningsplan och bestå av fyra sammanlänkade kuber med en yta på sammanlagt 36 000 kvm.Medverkande vid invigningen var även Helena Skjeld servicedirektör för Regionservice, Jesper Göransson, VD och koncernchef för PEAB och Yvonne Augustin (s), regionråd och ordförande i sjukvårdsnämnden Sund.
- Det är en historisk dag idag och det känns roligt att vara med. Detta spadtag betyder att vi satsar på Helsingborg som ett toppmodernt akutsjukhus. Jag är glad att politiken satsar på Helsingborg, trots svåra budget förhandlingar, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef Sund.
- Det är 40 år sedan vi byggde det sjukhus som vi har idag och nu bygger vi för 100 år till. Vår stora utmaning är att vi inte vet hur vi kommer jobba i sjukhuset och ändå projektera för ett sjukhus som ska hålla så länge, säger Björn Zackrisson.
Den nya vårdbyggnaden utgår från patientens behov och har designats efter de krav som Region Skåne har på en modern vårdbyggnad. När huset står klart kommer det bland annat att rymma moderna och flexibla lokaler för somatisk öppenvård och dagvård, vuxenpsykiatrisk öppenvård, dagvård och heldygnsvård samt lokaler för serviceverksamhet och ett nytt produktionskök.
- Regionservice finns med i hela kedjan, från det att vi bygger huset, till att vi sedan levererar service till verksamheten under hela byggnadens livslängd, säger Helena Skjeld, servicedirektör på Regionservice.
Flexibla byggnads- och installationslösningar
Den nya byggnaden kommer att byggas med stort fokus på långsiktig hållbarhet. Förändringar och verksamhetsanpassningar blir alltmer frekventa inom vården. Detta gör att fokus måste ligga på att skapa byggnads- och installationslösningar som ger flexibilitet inför framtida anpassningar och ombyggnader.
- Vår byggorganisation har ansvaret som byggherre. Det innefattar arbetsmiljö, säkerhet och så naturligtvis själva utförandet. Men detta är egentligen inget byggprojekt, det är ett vårdprojekt. Vi bygger för vårdens behov, säger Helena Skjeld.