Nyhet -
Kommentarer kring faktafel om obduktioner, bårhus och konsult i Region Skåne
Med anledning av de senaste dagarnas medieintresse för obduktioner, bårhus och konsult inom patologi i Region Skåne har flera faktafel förekommit. Då detta direkt berör både medarbetare och medborgare är det viktigt att korrekt information kommer ut.
Sydsvenskan har i två artiklar (3 och 6 nov) granskat den patologiska verksamheten i Region Skåne. Artiklarna innehåller en mängd sak- och faktafel om rådande förhållande inom patologin. Bland annat uppger tidningen att en vaktmästare har utfört obduktioner. Det har aldrig skett och det har verksamheten även påtalat för tidningen. Vaktmästaren har däremot bedömts ha erforderlig kompetens för att vikariera som obduktionstekniker. Det innebär att medarbetaren har assisterat en patolog inför, under och efter obduktioner på samma sätt som till exempel en operationssköterska assiterar kirurgen i samband med en operation. En obduktionstekniker utför aldrig en obduktion utan det görs alltid av en läkare inom klinisk patologi för att fastställa dödsorsak.
-Detta är en mycket allvarlig anklagelse från Sydsvenskan då ett sådant förfarande är oacceptabelt. Men då inga medarbetare känner till att det har hänt så är det allvarligt att tidningen fortsätter att skriva att så är fallet, säger Lars Kristensson som är chef för förvaltningen Medicinsk Service där patologiverksamheten ingår.
Bårhus och obduktionsverksamhet olika verksamheter
I media förekommer också helt fel uppgifter vad gäller läkarbrist i bårhusen. Region Skåne vill därför förtydliga att det inte finns några läkare anställda i bårhusen då dessa är fysiska platser där avlidna förvaras. Läkare inom verksamheten klinisk patologi ansvarar för obduktioner.
Felaktig uppgift om konsult
I en av Sydsvenskans artiklar går det även att läsa att ”Chefen fixade miljonkontrakt åt sparkad vän”. Detta är direkt fel. Den patologläkare som via sitt företag har ett konsultavtal med Klinisk patologi är tidigare kollega med nuvarande verksamhetschef. Hans avtal följer gällande regelverk på området. Tilläggas kan också att klinisk patologi är en förhållandevis liten specialitet och totalt finns det ett 40-tal patologer i Skåne. Det är därför givetvis helt naturligt att alla känner alla.
Vi försöker alltid i möjligaste mån ställa upp och hjälpa media med de uppgifter de efterfrågar, så även i detta fallet. Men då vi trots flera påstötningar om rättelse av faktafel inte har fått gehör så känner vi att det är viktigt för oss att gå ut med korrekt information. De felaktigheter som har förekommit om bårhus, obduktioner och konsulter inom patologi skadar förtroende för vår verksamhet ur ett medarbetar- och medborgarperspektiv, säger Lars Kristensson.
Mer information om klinisk patologi:
http://www.skane.se/sv/Nyheter/Halso---sjukvard/Fem-fragor-om-patologiverksamheten-i-Region-Skane/
För ytterligare frågor vänligen kontakta:
Lars Kristensson, chef Medicinsk Service, 040-675 30 22