Gå direkt till innehåll
Moa Wibom på Projekt Hälsostaden är en av Sveriges första Silvialäkare

Nyhet -

Moa Wibom på Projekt Hälsostaden är en av Sveriges första Silvialäkare

Ikväll, måndag den 18 maj, delar H. M. Drottningen ut diplom till Sveriges första Silvialäkare. Moa Wibom från Projekt Hälsostaden på Ängelholms sjukhus är en av dem.

Stiftelsen Silviahemmet och Karolinska institutet har vidareutbildat undersköterskor och sjuksköterskor i demensvård enda sedan 1996. Efter två års studier är det nu dags att examinera de första Silvialäkarna. Specialistläkaren Moa Wibom, som arbetar på specialistminnesmottagningen på Projekt Hälsostaden, är en av sex studenter som kommer att få ta emot ett diplom och en nål av H.M. Drottningen ikväll.

– Det känns verkligen spännande och roligt med tanke på att vi är första kullen. Vi har haft väldigt trevligt under utbildningens gång, säger Moa Wibom.

Direkt nytta i verksamheten
Magisterutbildningen till Silvialäkare är på distans och verksamhetsförlagd, vilket innebär att studenterna fortsätter att arbeta under utbildningen. På så vis har de möjlighet att använda sig av sina nya kunskaper i mötet med patienterna på en gång.

– Vår mottagning och våra demenspatienter har haft mycket nytta av utbildningen. Genom att sprida den nya kunskapen till mina kollegor tjänar alla på den. Jag håller bland annat föreläsningar om demens för våra AT-läkare varje termin. Vid sidan om detta är jag platshandledare åt ST-läkarna och håller en kandidatutbildning, säger Moa Wibom.

Specialistläkaren från Projekt Hälsostaden är tacksam över att ha fått chansen att gå utbildningen.

– Jag har kunnat fokusera och fått en mycket bredare kunskap om demenssjukdomarna. Själv tror jag att vi behöver öppna dörren lite mera när det gäller samarbetsformerna i vården när det gäller demens. Ofta kan man hitta tecken på demens tidigt. Sätter man då in hjälp med en gång kan man göra mycket för den enskilda patienten. Vi har redan idag ett bra samarbete med primärvården när det gäller att fånga upp patienter som kan vara i riskzonen, men det kan alltid bli bättre.

Arbetsgivaren måste stötta
Moa Wibom rekommenderar alla läkare som är intresserade att gå utbildningen, men poängterar vikten av arbetsgivarens stöd.

– Jag har haft ett otroligt bra stöd av min närmsta chef Clement Lidbeck och mina andra kollegor. Det kan vara tufft att vidareutbilda sig medan man fortfarande arbetar, men jag har alltid fått avvara en dag i veckan till mina studier. Det är jag verkligen tacksam för.

Kontakt
Moa Wibom.
Tel: 0702-288 821.
Carl-Johan Robertz, verksamhetschef för område medicin, Projekt Hälsostaden.Tel: 0431-812 70.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden