Nyhet -
MRSA upptäckt på BB vid Centralsjukhuset Kristianstad
Tre personer, en kvinna och två barn, som legat på BB vid Centralsjukhuset Kristianstad har visat sig vara bärare av MRSA, multiresistenta gula stafylokocker. Smittan upptäcktes i mitten av juli och åtgärder för att förhindra ytterligare smittspridning och spåra bakterien sattes enligt gällande rutiner in med omedelbar verkan.
BB håller öppet som vanligt då risken för spridning är mycket låg.
Två vårdrum har hållits stängda och smittstädning har genomförts. Rummen kommer inte att användas igen förrän alla prover visar att MRSA-bakterierna är helt borta.
Enligt gällande rutiner tas prov på dem som bedömts utsatta för risken att ha smittats. Femtio mammor får nu information per telefon och också brev med information om provtagning. Samtliga som vistats på neonatalavdelningen testas också liksom alla som ska åka hem efter vistelsen på BB. Prover tas också på all personal som vistats på BB.
Händelsen kommer att anmälas enligt Lex Maria i slutet av vecka 31 och en intern utredning kommer att göras.
Om MRSA – Motståndskraftiga gula stafylokocker
Allmänt
MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker. Bakterien är fortfarande mycket ovanlig i Sverige, men om man bär på den kan den finnas på huden, men också i näsan, svalget och på andra slemhinnor. För det mesta orsakar bakterien inte några besvär, men eftersom den är motståndskraftig mot flera olika antibiotika kan den vara lite svårare att behandla. Om man får besvär av MRSA, oftast sårinfektioner, finns det god behandling att tillgå.
Hur vanlig är MRSA-bakterien?
Bakterien är vanligare i andra länder, men än så länge rätt sällsynt i Sverige. Av sårodlingar där man hittat gula stafylokocker är 1 av 100 MRSA.
Hur sprids MRSA?
Smittspridningen sker via kontaktsmitta. Både vanliga stafylokocker och MRSA kan spridas i samband med vård på sjukhus, sjukhem och äldreboenden. Bakterien förekommer även ute i samhället.
MRSA är vanligare inom sjukvård utomlands. Har man varit i kontakt med sjukvården i samband med vistelse utomlands ska man därför alltid tala om det när man söker vård i Sverige.
Vad innebär det att vara bärare av MRSA?
En person kan bära MRSA i näsan eller på huden utan att ha besvär och ska då inte behandlas. MRSA är inte farligare än andra stafylokocker och kan precis som andra stafylokocker orsaka sårinfektioner, bölder eller i sällsynta fall allvarligare infektioner.
MRSA är en smitta som omfattas av smittskyddslagen. MRSA-bärare i Skåne får då komma till en infektionsklinik för undersökning och rådgivning. Uppföljning med provtagning görs för att avgöra när man inte längre bär på smittan.
Kontakt:
Anna Gianuzzi, kommunikationschef Skånevård Kryh. Telefon: 0768-87 10 95.