Nyhet -
Ny befolkningsprognos: färre barn och fler äldre i Skåne
Skånes befolkning fortsätter att öka, men i en betydligt långsammare takt än tidigare. Utvecklingen i stort kan sammanfattas som ”färre barn och fler äldre” vilket i sin tur kommer få stor påverkan vid planering av förskolor, skolor, sjukvård och äldreomsorg framöver.
Befolkningen i Skåne väntas öka med ungefär 68 700 invånare under åren 2024–2033. Det motsvarar en årlig ökning med 0,5 procent, att jämföra med 1,1 procent de senaste tio åren. En av anledningarna är att färre väntas invandra till Skåne från utlandet framöver i och med den stramare migrationspolitiken.
Låga födelsetal
Trenden med färre barnafödslar väntas hålla i sig. Antalet barn i förskoleåldern förväntas minska med mer än 8 000 eller drygt 10 procent det kommande decenniet. Vi ser en liknande utveckling för barn i grundskoleåldern som förväntas minska med mer än 16 000 personer eller knappt 10 procent. Nästan alla skånska kommuner kommer att tappa 1–5-åringar det kommande decenniet. Det handlar om allt mellan 0 och 30 procent färre förskolebarn. Antalet gymnasieungdomar väntas dock fortsätta öka under de kommande åren.
– De krympande barnkullarna kommer efter ett antal år med en kraftig uppgång. Det kommer därför bli en stor omställning för de flesta skånska kommuner där förskolor och grundskolor är anpassade efter ett större antal barn och växande barnantal” säger Sara Mikkelsen, befolkningsanalytiker på Region Skåne.
Fler äldre
Samtidigt förväntas allt fler leva längre. Under 1940-talet föddes stora årskullar med barn som under prognosperioden kommer upp i allt högre åldrar. Det innebär att antalet som är 85 år eller äldre 2033 förväntas ha ökat med 56 procent jämfört med idag. Det ökade antalet äldre personer kommer att påverka kommunernas äldreomsorg och bostadsförsörjning för äldre, men även hälso- och sjukvården i Region Skåne.
Folk från resten av Sverige flyttar till Skåne
Flyttströmmar sker även inom Sverige och under de senaste 20 åren har fler valt att flytta till Skåne än de som flyttar härifrån till andra delar av landet. Detta mönster förväntas kvarstå och beror dels på att många mellan 18–30 år flyttar till Skåne för att komma närmare arbets- och studiemöjligheter och få tillgång till en bostad.
– Att Skåne förblir en populär region att flytta till från övriga Sverige är positivt för samhällsutvecklingen. Inte minst med tanke på den hårdnande konkurrensen om arbetskraft, säger Anna Råman, analyschef på Region Skåne.
Geografiska skillnader
Befolkningsutvecklingen i Skånes kommuner skiljer sig stort. Befolkningsökningen väntas framför allt ske i västra Skåne medan prognosen för östra Skåne är en stillastående utveckling det kommande decenniet. Sju av Skånes 33 kommuner väntas minska i folkmängd under prognosperioden och de flesta av dessa ligger i nordöst.