Nyhet -
”Patienterna vinner på noggrann bedömning av sina hjälpbehov”
Under de senaste dagarna har media publicerat en rad artiklar om de utredningar som Region Skåne gör på uppdrag av Försäkringskassan för att rätt bedöma hjälpbehovet hos personer med komplexa funktionsnedsättningar. Rapporteringen har handlat om hemliga observationer vars syfte är att avslöja personer som fuskar eller överdriver sina funktionsnedsättningar.
Som chef för den berörda verksamheten i Region Skåne känns det viktigt att framhålla att detta inte stämmer.
Utgångspunkten för vårt uppdrag och samarbete med Försäkringskassan är att hitta en modell för att kunna göra så korrekta och objektiva bedömningar som möjligt av den hjälp en person med särskilt komplexa behov måste ha för att klara det dagliga livet. Hässleholms sjukhus har lång erfarenhet av rehabilitering och av att bedöma hjälpbehov.
De patienter som hänvisas till oss från Försäkringskassan har alla komplexa funktionsnedsättningar. Många har fått flera och ibland motsägelsefulla diagnoser och ofta är intygen som beskriver deras fysiska eller mentala svårigheter knapphändiga. Det försvårar möjligheten för Försäkringskassan att göra en korrekt bedömning av deras hjälpbehov.
I projektet på Hässleholm sjukhus jobbar ett team med flera olika professioner med speciell kompetens; läkare, arbetsterapeuter, sjukgymnast, psykolog, sjuksköterska och undersköterska under en period på 27 timmar med att ta ett helhetsgrepp om patientens behov. Denna bedömning upplever jag ger en avsevärt mer heltäckande bild än korta möten med en eller flera läkare.
Objektiva bedömningar
Teamets uppgift är att göra en så korrekt och objektiv bedömning av assistansbehovet som möjligt. I det ingår strukturerad och objektivt klargörande av individens fysiska och mentala funktionshinder och vilka konsekvenser det får i vardagen. Även sociala aspekter och individens självständighet bedöms. Det finns en risk att bedömningen kan uppfattas som kontrollerande, då uppdraget är att göra en så riktig helhetsbedömning som möjligt. Det är därför särskilt viktigt att både vi och Försäkringskassan informerar patienten noggrant.
Verksamheten utgör ett viktigt nytänkande i försöken att tillförsäkra personer med komplexa behov ett enligt lagen rättmätigt stöd. De allra flesta av de omkring 25 personer som hittills genomgått utredningarna har bedömts behöva lika mycket eller mer stöd än de tidigare haft. Genom att följa en person under ett drygt dygn har teamet kunnat identifiera nya behov som nya hjälpmedel, annan medicinering, och förslag på nya LSS-insatser (LSS= Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade).
Jag vågar påstå att flertalet patienter som kommit till oss genom Försäkringskassan varit nöjda med det bemötande och den utredning de fått. Om någon av våra utredda patienter upplevt informationen otydlig ska vi självklart vi se över informationen från både oss och Försäkringskassan så att patienterna är helt införstådda med vad utredningen innebär.
Etiskt försvarbart
Kritiska röster har ifrågasatt om utvecklingsprojektet är etiskt försvarbart. Jag tycker det eftersom det syftar till att ge patienterna det individuella stöd som lagen förskriver och eftersom alternativa metoder inte gett ett fullgott medicinskt underlag för rätt assistansersättning. För mig är det avsaknad av rätt stöd som aldrig kan anses vara etiskt försvarbart.
Media har också ifrågasatt upphandlingen av försäkringsmedicinska kompetensen som användes i projektets inledning. I början saknade vi del av den nödvändiga, försäkringsmedicinska kompetensen. Ett tidbegränsade avtal upphandlades i enlighet med gällande riktlinjer. Avtalet är nu avslutat och sedan årsskiftet har vi nu egen personal som gör bedömningarna.
Projektet i Hässleholm är en del av ett statligt uppdrag som Försäkringskassan fått för att se på medicinska bedömningar av assistansersättning. Metoden ska utvärderas av Försäkringskassan och lämnas till regeringen i höst. Utan att föregå de slutsatser som dras där kan jag som verksamhetschef bara hoppas att fler personer med sammansatta funktionsnedsättningar får möjlighet att få sina hjälpbehov grundligt utredda med det enda syfte att de ska få hjälp på den nivå de behöver.
Caroline Nilsson
Chef för verksamhetsområde Närsjukvård, Hässleholms sjukhus
Fakta sjukskrivningsprojektet
Utredningarna i Hässleholm är en del av det större projektet Förbättrad sjukskrivningsprocess i Region Skåne som pågått sedan 2006 med målet att all sjukskrivning ska vara rätt, lagom, säker och jämställd. Det innebär att sjukskrivningen är en medveten del av behandlingen, anpassad efter individen och att det finns en tydlig plan för att återgå till arbetet. Projektet finansieras av den statliga sjukskrivningsmiljarden. För att få ett helhetsperspektiv kring patientens behov av stöd har Region Skåne i uppdrag att samverka med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
På SKL:s hemsida kan du läsa mer om försäkringsmedicinska utredningar.