Nyhet -
Region Skåne delar ut nässpray för att minska narkotikarelaterad dödlighet
Region Skåne ska på bred front dela ut läkemedlet Naloxon för att minska dödligheten till följd av opioidöverdoser.
Sverige ligger högt i överdosstatistiken vid europeiska jämförelser och Region Skånes syfte med Naloxonprojektet är att minska antalet dödsfall och skador till följd av överdos genom att erbjuda utbildning och utdelning av Naloxon i omfattande skala.
- Att få snabb hjälp vid överdos är oerhört viktigt. Därför är jag glad över att vi nu kan ge tillgång till läkemedlet i Skåne så att fler kan få den hjälp de behöver när det verkligen gäller, säger Anna-Lena Hogerud (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
- Naloxon kan nu börja delas ut inom sjukvården och jag vet att det kommer att rädda liv. I nästa steg hoppas jag att fler yrkesgrupper kan utrustas med sprayen, säger Anders Åkesson (MP), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Personer som befinner sig i riskzonen erbjuds utbildning i hur man agerar vid opioidöverdoser och får tillgång till Naloxon i nässprayform. Detta kan de sedan använda direkt i miljöer där överdoser förekommer. I Skåne beräknas cirka 2 500 brukare få tillgång till motgiftet genom projektet.
Patienter och brukare på Region Skånes samtliga fyra sprutbytesenheter och 18 LARO-mottagningar (läkemedelsassisterad rehabilitering för opiodberoende) kommer att få läkemedlet. Genom att de som gått utbildningen för kunskapen vidare till närstående och vänner ökar möjligheten att förebygga dödsfall och allvarliga skador till följd av överdos.
Opiodöverdoser kan leda till andningsstillestånd med efterföljande hjärtstopp och död. Med Naloxon kan opioideffekten hävas. Läkemedlet i sig är ett välbeprövat preparat, som länge använts inom sjukvården och som inte har några skadliga effekter.
Projektets effekt på narkotikarelaterad dödlighet kommer att utvärderas i en separat vetenskaplig studie i samverkan med Lunds universitet.
- Det är glädjande att vi äntligen kan starta med utdelning av Naloxon på ett strukturerat sätt.För personer som är i riskzonen för överdos kan tillgången till läkemedlet vara en fråga om liv och död. Projektet kommer att ge oss mycket ny kunskap, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne.
Kontakt:
Anna-Lena Hogerud (S), nås genom pressekreterare Maria Eriksson 0725-97 14 27.
Anders Åkesson (MP), 0705-173286
Mara Landgren nås genom presstjänsten 076 - 887 17 97