Nyhet -
Region Skånes medarbetare ger gott betyg åt sin arbetsplats
Närmare 83 procent kan tänka sig att rekommendera sin arbetsplats till andra, visar en undersökning som genomfördes hösten 2016. Helhetsresultatet har förbättrats sedan för två år sedan.
Region Skåne är Skånes största arbetsgivare med drygt 34 000 anställda och många olika yrkesgrupper. Hela 85 procent av medarbetarna svarade på undersökningen om hur de upplever sin arbetsplats och arbetssituation. Svaren på ett femtiotal frågor vägs samman och visar resultat för ett antal olika förbättringsområden.
Helhetsresultatet har förbättrats sedan förra gången undersökningen genomfördes för två år, med ett dynamiskt fokustal* som ökat från 66,4 till 68,2. Medarbetarna upplever att de utvecklas yrkesmässigt och att chefen ger dem möjligheter till utveckling och bra återkoppling på utfört arbete. Även det sociala klimatet på arbetsplatsen upplevs gott, och 82,6 procent kan tänka sig att rekommendera andra att börja arbeta på deras arbetsplats
Utveckling i rätt riktning men fortsatta förbättringar krävs
- Den positiva utvecklingen ger en bild av att arbetet med att avlasta vårdpersonal, introducera nyanställda och utveckla ledarskapet har gett effekt, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.
De områden som visade svagast resultat för två år sedan har utvecklats i rätt riktning. Det gäller medarbetarnas upplevelse av arbetsrelaterade utmattning, möjlighet att påverka beslut på den egna arbetsplatsen men också om arbetsplatsens mål är tillräckligt tydliga. Även om resultaten är bättre i årets undersökning krävs fortsatt arbete inom dessa områden.
Viktigt verktyg för förbättringsarbete
Chefer och medarbetare arbetar tillsammans med medarbetarundersökningens resultat för att identifiera styrkor och förbättringsområden och sedan genomföra förbättringar.
- För mig är det viktigt att arbeta med ständiga förbättringar; att chefer och medarbetare tillsammans förstärker det som redan fungerar och utvecklar det som kan bli bättre, säger Alf Jönsson. Medarbetarundersökningen är ett viktigt verktyg och är något jag kommer följa upp på mina arbetsplatsbesök och i koncernledningen. Vi måste tillsammans fokusera på ökad delaktighet, minskad arbetsrelaterad utmattning, och bättre målkvalitet. Värderingsstyrt, lyssnade och synligt ledarskap är en förutsättning för att lyckas med målen.
* Dynamiskt fokustal – det sammanvägda resultatet för hela undersökningen
Kontakt:
Alf Jönsson, regiondirektör, 044-309 31 21