Nyhet -
Rehabilitering på landsbygd i hela Skåne från 1 september
Från och med i dag erbjuder Region Skåne personer med psykisk ohälsa möjlighet till rehabilitering i landsbygdsmiljö. Rehabiliteringen är ett komplement till den medicinska vården och har tidigare genomförts på försök.
Naturunderstödd rehabilitering på landsbygd vänder sig till patienter med mild till måttlig psykisk ohälsa och tendens till social isolering och passivisering. Förhoppningen är att de patienter som deltar i rehabiliteringen kan förkorta sin sjukskrivning och därmed få en snabbare återgång till arbete.
Vistelse på gård
Gårdarna dit rehabiliteringen är förlagd har verksamhet med eller utan djur. Den som deltar får medverka i det dagliga arbetet, som kan vara olika lantbruks- eller trädgårdssysslor, helt i sin egen takt. Deltagarna träffas på en gård tre dagar i veckan under totalt åtta veckor. Vistelsen på gården kombineras med behandling på vårdcentral eller psykiatrisk mottagning.
Från försök till ordinarie verksamhet
Patientens vårdmottagning har det medicinska ansvaret och det är också till vårdmottagningen den som är intresserad av denna typ av rehabilitering vänder sig.
Från och med 1 september 2014 har alla vårdcentraler och psykiatrimottagningar i Skåne möjlighet att erbjuda sina patienter rehabilitering i landsbygdsmiljö. Tidigare har behandlingen genomförts på försök, med positiva resultat.
Rehabilitering på tio gårdar
Naturunderstödd rehabilitering på landsbygd bedrivs på tio gårdar runt om i Skåne:
- Kvidinge park och rehabträdgård, Kvidinge
- Stall Vitavillan, Nyhamnsläge
- Vårgård Oröd, Broby
- Brostorps gård, Tollarp
- Källstorps gård, Svalöv
- Humlamaden rehab, Veberöd
- Framnäs gård, Trelleborg
- Kungshaga gård, Höllviken
- Granlidens rehabträdgård, Ludvigsborg
- Til lyst, Sjöbo
Magdalena Andersson, koordinator, 040-675 31 43