Nyhet -
Skånska sjukhus har goda resultat i årets trycksårsmätning
Lasarettet i Landskrona och närsjukhuset i Simrishamn har mycket fina resultat i Sveriges kommuner och regioners, SKR, årliga mätning av trycksår. Ingen av dessa skånska sjukhus hade någon patient som fått trycksår under sjukhusvistelsen.
– Vi kan tacka våra engagerade medarbetare för vårt fina resultat genom förebyggande arbete med riskbedömningar och vårdplaner. I arbetet ingår även daglig avstämning, komfortronder samt att alla patienter har en trycksårsförebyggande- eller behandlande madrass, säger Jonas Tengsmar, tillförordnad sjukhuschef i Landskrona.
Region Skåne bättre än nationella snittet
Varje år genomför SKR en nationell punktprevalensmätning av trycksårsskador. Vårens mätning genomfördes under vecka 10 och Region Skåne uppvisar bra resultat jämfört med det nationella snittet gällande trycksår av samtliga kategorier som uppstått när patienten vårdades på sjukhus. I årets punktprevalensmätning hade 6,7 procent av patienterna ett så kallat sjukhusförvärvat trycksår i Region Skåne. Detta är lägre än det nationella snittet på 7,8 procent.
– På Landskrona lasarett har vi uppnått mycket goda resultat i trycksårsmätningen de senaste åren. De fyra mätningarna visar att ingen patient drabbats av allvarliga trycksår, säger Anneli Brygt, kvalitets- och patientsäkerhetshandläggare på Lasarettet i Landskrona.
Starkt engagemang på alla nivåer för att förebygga trycksår
Trycksår är smärtsamt och orsakar mycket lidande. Trycksår som uppstår under vårdtiden kan i de flesta fall undvikas genom att riskbedömning och planering av förebyggande insatser under och efter vårdtid. I de fall där såren uppstår under vårdtid och kunde ha undvikits betraktas dessa som en vårdskada. I Region Skåne finns ett starkt engagemang på alla nivåer i organisationen. Arbetet bedrivs långsiktigt och strategiskt såväl i lokala grupper som i regionala nätverk med målet att förebygga och undvika att trycksår uppstår.
Viktigt att engagera patienten
Att förebygga trycksår är ett arbete som involverar alla personalkategorier som vårdar patienten. Dessutom är det viktigt att ha en dialog med patienter och närstående om hur de kan bli en del av det förebyggande arbetet.
För mer information:
Ann Svensson, chefsjuksköterska i Region Skåne: 040-675 31 96, ann.svensson@skane.se