Pressmeddelande -
100 miljoner till Sydsveriges arbetslösa unga
Unga är i fokus när EU-pengar fördelas för att få fler på jobb och i skola. 56 miljoner kronor ges till FC Rosengårds pågående succésatsning för arbetslösa unga, som är ett av de tre vinnande projekten.
Alltför många unga avslutar aldrig sin gymnasieutbildning och har svårt att hitta ett jobb. Under tre år ska drygt 1700 unga kvinnor och män i den situationen fångas upp i FC Rosengårds projekt BOOST by FC Rosengård II. Sedan 2011 har 723 deltagare hittat arbete eller heltidsutbildning.
- Projektet har visat sig fungera bra, varannan person har nu ett jobb eller har börjat plugga. Nu trappas ambitionen upp. Målet är att minst sex av tio ungdomar som deltagit projektet ska ha ett jobb eller vara tillbaka i studier när projektet avslutas 2017, säger Mätta Ivarsson (MP) regionråd samt ordförande i Strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinge.
Europeiska socialfonden lägger 56 miljoner på projektet. Malmö stad och Arbetsförmedlingen skjuter till ytterligare nästa 28 miljoner. Ännu fler unga omfattas av Region Blekinges projekt ”Unga Lyfter” vars mål är att sätta 2500 blekingebor i jobb eller skola. Projektet får 34 miljoner från Europeiska socialfonden. Att skapa bra förebilder för ungdomar på skolor och fritidsgårdar i Malmö är målet med ett annat projekt som får EU-pengar. Europeiska socialfonden ger åtta miljoner till projektet Hassela movement.
– Pengarna har landat där de gör mest nytta. Jag är väldigt glad att ännu fler unga kommer att hitta något viktigt att göra – oavsett om det är att komma ut på arbetsmarknaden eller hitta tillbaka till sina studier, säger Mätta Ivarsson (MP).
– Skåne och Blekinge är först ut i landet med att lotsa dessa EU-pengar rätt. Vi är glada över att komma igång så tidigt, vilket också är Europeiska kommissionens ambition. Insatserna behövs och pengarna i denna utlysning var riktade till etablerade, framgångsrika metoder, säger Andreas Larsson, regionchef på Svenska ESF-rådet för region Sydsverige (Skåne och Blekinge).
Beslutet fattades 31 mars i samband med Strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinges första sammanträde.Sju projektansökningar konkurrerade om de 100 miljonerna.
FAKTA:
- Strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinges uppgift är att tillsammans med Tillväxtverket och ESF-rådet besluta om vilka projekt som ska få finansiering inom det regionala strukturfondsprogrammet för Skåne-Blekinge 2014-2020.
- Programmen finansierar insatser som bidrar till tillväxt och sysselsättning i Skåne-Blekinge.
- Partnerskapet består av representanter för Region Skåne, Region Blekinge, Kommunförbundet Skåne, LO, TCO, Sveriges kommuner och landsting, Företagarna, LRF, Länsstyrelserna i Skåne och Blekinge, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, regionens universitet och högskolor och NÄTVERKET - Idéburen sektor Skåne. Regionråd Mätta Ivarsson (MP) från Region Skåne är ordförande.
För mer information:
Regionråd Mätta Ivarsson (MP). Tel: 0725-52 5108
Politisk sekreterare Bassem Nasr (MP). Tel: 0725-60 48 67
Andreas Larsson chef region Sydsverige samt Svenska ESF-rådet. Tel: 040-17 42 16
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.