Pressmeddelande -
41 projekt får del av Region Skånes extra stöd till kulturlivet
Region Skåne delar ut 3,2 miljoner kronor i extra stöd till det skånska kulturlivet. Sammanlagt är det 41 aktörer som beviljas projektmedel för att testa nya idéer och format, digital omställning eller kompetensutveckling i den speciella situationen med covid-19. Intresset för stödet var mycket stort. Totalt kom det in 473 ansökningar på närmare 24 miljoner kronor.
- Det är med blandade känslor jag noterar att intresset för vårt extra stöd till kulturlivet har varit så stort. Det är glädjande att konstatera att vi lyckats nå ut brett med informationen om vårt stöd och att det är så många nya aktörer bland de sökande. Jag är också imponerad av den innovationskraft och kreativitet Skånes kulturskapare visar när det gäller att ställa om och utforska nya sätt att skapa och presentera konst och kultur i en mycket speciell tid. Samtidigt vittnar det stora söktrycket om hur hårt kulturlivet har drabbats av covid-19 och hur stora behoven är i sektorn, säger Gitte Grönfeld Wille, Region Skånes kulturchef.
Genom att omfördela medel har Region Skånes kulturnämnd kunnat sätta av 3,2 miljoner kronor till ett extra stöd för kulturlivet. Stödet är uppdelat i två delar. Dels handlar det om ett expresstöd riktat till professionellt verksamma kulturskapare, arrangörer och andra kulturaktörer i Skåne om maximalt 50 000 kronor och dels om en extra förstärkning till de centrumbildningar inom olika konst- och kulturområden som är verksamma i Skåne.
Expresstöd till kulturlivet
Professionella kulturskapare, arrangörer och andra aktörer kunde söka upp till 50 000 kronor för ett tidsavgränsat projekt för att testa nya idéer, metoder och format, underlätta en digital omställning eller att delta i eller erbjuda kompetensutveckling eller andra kunskapsdelande insatser i den speciella situation kulturlivet befinner sig i på grund av covid-19.
Totalt är det 33 projekt som får dela på 1,6 miljoner kronor. De beviljade projekten finns inom alla konst- och kulturområden; bildkonst, cirkus, dans, film, folkbildning, kulturarv, litteratur, musik och teater. De flesta av de beviljade projekten handlar om digital utveckling och olika metoder för att såväl skapa konst och kultur som vad gäller mötet med publiken. Nedan följer några exempel på projekt som beviljats medel.
Lunds Kammarsolister är en kammarorkester bestående av frilansande professionella musiker i Lund. De vill utveckla metoder för streamingbaserade kollaborationer och arrangemang som möter både artisternas och publikens kvalitetskrav vad gäller såväl det tekniska som det konstnärliga och känslan av närvaro.
Artscape är en ideell förening baserad i Malmö som sedan 2014 arbetat med gatukonst i den offentliga miljön. De har fått medel för att göra en kartläggning av möjliga framtida samarbeten och projekt i Skånes samtliga 33 kommuner. Kopplat till kartläggningen finns ett forskningsprojekt kring hur och om det är möjligt att mäta och beskriva effekterna av konstnärliga projekt i det offentliga rummet.
Biograf Röda Kvarn i Helsingborg har tvingats hålla stängt för besökare sedan i mars. De har fått medel för att utveckla metoder och arbetssätt för att publiken ska hitta tillbaka till biografen som en naturlig mötesplats för att uppleva film tillsammans.
Cirque Arté Diem är ett nyetablerat center för nycirkus utanför Tollarp i Kristianstads kommun. De har fått medel för göra en fördjupad studie och testa metoder för hur man kan skapa en ny fysisk plattform för cirkus som är hållbar, innovativ, fysiskt tillgänglig, digitalt uppkopplad och corona-säker.
Alla beviljade bidrag finns i bifogat dokument och på www.skane.se/kultur
Förstärkning till centrumbildningar
Centrumbildningarna inom de olika konstområdena spelar en central roll i den kulturella infrastrukturen med sitt särskilda uppdrag att stödja konstnärer och kulturskapare med bland annat förmedling, kompetensutveckling och annat stöd anpassat efter respektive konstområdes speciella förutsättningar. Syftet med det extra sökbara stödet till centrumbildningarna är att de ska kunna stödja och stärka kulturskapare och konstnärer inom respektive konstområde i den speciella situationen. Totalt fördelar Region Skåne 1,6 miljoner kronor till 10 centrumbildningar i Skåne för olika insatser när det gäller digital omställning, kompetensutveckling, att skapa förutsättningar för en breddad arbetsmarknad samt att testa nya metoder och arbetssätt.
Bland de som fått stöd kan till exempel Danscentrum Syd nämnas som får medel för att aktivt hitta nya arrangörer, samverkansparter och sammanhang där danskonsten kan möta sin publik i hela Skåne. De har också fått medel för att skapa konstnärligt undersökande residens för sina medlemmar. Författarcentrum Syd, Centrum för dramatik samt Seriefrämjandet har gått samman i ett gemensamt projekt för att erbjuda sina medlemmar kompetensutvecklande insatser på hur man kan använda digitala verktyg för att t.ex. genomföra besök i skolan, skapa offentliga arrangemang, sätta upp en webbshop, skapa digitala utställningar, producera ljudböcker eller skriva för andra format.
Alla beviljade bidrag finns i bifogat dokument och på www.skane.se/kultur
Övrigt stöd till kulturlivet från Region Skåne
De tillfälliga stöden kan ses som ett komplement till de 5,2 miljoner kronor som i början av april fördelades mellan 38 olika utvecklingsprojekt inom konst och kultur. En ny utlysning av utvecklingsbidrag kommer att öppnas till hösten.
Utrymmet för de extra stöden har skapats genom omfördelning inom kulturnämndens befintliga budget och påverkar inte redan beslutade verksamhetsbidrag eller storleken på höstens planerade utlysning av utvecklingsmedel. I den svåra situation vi befinner oss i har Kulturförvaltningen även intagit en generös och pragmatisk hållning till redan beviljade projekt som kanske inte kan genomföras som planerat när det gäller möjligheter att justera projektplaner eller skjuta upp redovisningsdatum.