Pressmeddelande -
Allt färre barn i Skåne ammar
Sedan början av 2000-talet har antalet barn som ammar i Skåne minskat kontinuerligt. Region Skåne arbetar nu för att vända trenden, bland annat genom digitalt stöd till blivande och nyblivna föräldrar.
Den här veckan är det Nordiska amningsveckan, då vården fokuserar på att sprida kunskap om hälsofördelarna med amning för mamma och barn. De senaste tjugo åren har antalet barn som ammar minskat i stadig takt inte bara i Skåne utan i hela Sverige. Det kan finnas många anledningar till att en kvinna inte kan eller vill amma. Men de som kan och vill ska få rätt förutsättningar av Region Skåne och ett antal insatser är igång för att nyblivna mammor ett bättre och mer jämlikt stöd.
– Det finns många hälsofördelar med amning, både för mamma och barn. Det minskar risken att insjukna i bröstcancer för mamman. Och i bröstmjölken finns ämnen som stärker barnets immunförsvar, säger Gunilla Kristiansson, barnmorska vid Skånes universitetssjukhus.
Öka kunskapen
Bland annat ska kunskapen hos Region Skånes medarbetare öka med hjälp av utbildningsinsatser för att säkerställa att alla i vården ger samma råd. Men det görs också insatser för blivande och nyblivna föräldrar.
– Just nu testar en grupp blivande och nyblivna föräldrar i Skåne ett nytt digitalt stöd, "Lär dig om amning". Det här stödet är tillgängligt under hela amningsperioden, med start vid inskrivning på barnmorskemottagningen och med övergång till barnavårdscentral efter förlossning. Under nästa år ska samtliga blivande och nyblivna föräldrar i hela Skåne erbjudas ”Lär dig om amning”, säger Gunilla Kristiansson.
Det digitala stödet är ett komplement till den amningsförberedelse och det stöd som redan idag erbjuds på barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler, individuellt och i grupp.
Stöd på förlossningen
Redan på förlossningen och BB ger personalen stöd och hjälp. Till exempel hur man handmjölkar om barnet inte ammar eller sover, då kommer mjölken lättare när barnet sedan börjar suga. BB stöttar även den första veckan efter att barnet har fötts.
Därefter finns BVC, barnmorskemottagningar och på en del orter även amningsmottagningar för den som vill ha mer råd och stöd.
Det går också att få hjälp via Amningshjälpen, en ideell förening som ger stöd åt dem som vill amma sina barn.
Fakta/amning
- Det finns flera hälsofördelar med att amma, för både barn och mamma, både på kort och lång sikt.
- För ammande kvinnor minskar risken att insjukna i vissa sjukdomar som bröstcancer, äggstockscancer och typ 2-diabetes.
- Bröstmjölken innehåller ämnen som stärker barnets immunförsvar, och minskar risken för olika sjukdomar hos barnet. Till exempel övre luftvägsinfektioner, diarré, öroninflammation, urinvägsinfektion och infektioner i magen och tarmen.
- Bröstmjölk minskar även risken för att få fetma och diabetes senare i livet. Den skyddar också mot plötslig spädbarnsdöd.