Gå direkt till innehåll
Allt vanligare med skador efter arbete med vibrerande verktyg

Pressmeddelande -

Allt vanligare med skador efter arbete med vibrerande verktyg

Besvär i händerna kan vara tecken på en vibrationsskada. Denna typ av skador blir allt vanligare i takt med en ökad användning av vibrationsverktyg inom många yrken. Det visar ny en forskningsstudie från Arbets- och miljömedicin Syd i Region Skåne.

Eva Tekavec är specialistläkare på Arbets- och miljömedicin Syd, AMM Syd, och forskar om vibrationsskador. Hon möter många som har fått skador efter att ha arbetat med vibrerande verktyg.

– Byggnadssnickare är den största grupp som remitteras till oss för utredning om vibrationsskada. Men de med värst vibrationsexponering är gruppen rivare, håltagare och stenarbetare. Vi ser att även unga drabbas, exempelvis hade tolv procent av byggnadssnickare yngre än 30 år tecken på nervskada i fingrarna, säger hon.

Har ofta kroniska skador

Många som skadas i byggbranschen är unga och i början av sin yrkeskarriär. Vibrationsskador i händerna kan få stora följder för såväl individer som för samhällsekonomi.

– Vi möter ofta byggnadssnickare med kroniska domningar i fingrarna och värk. Många är utsatta för vibrationsverktyg under lång tid under press. Vi ser en stor snöbollseffekt av byggboomen. Det är både ledsamt och frustrerande att möta en 25-åring med tidiga tecken på obotlig nervskada i handen.

Viktigt med tidig utredning

I sitt forskningsprojekt har Eva Tekavec undersökt byggnadssnickare bland stora byggföretag i Skåne. 200 byggnadssnickare har fått händerna undersökta och svarat på enkäter som en del av forskningen. 24 procent av dem upplevde obehag i fingrarna vid kyla, så kallad ökad köldkänslighet.

– Byggnadssnickare får inte alltid information om risken att få skador i händerna, även om vi försöker nå ut brett till byggarbetsplatserna. Det är viktigt att fånga upp problemen tidigt för utredning.

Unga är utsatta

Det finns ingen egentlig behandling utom att sluta exponeras för vibrerande verktyg. Tyvärr är ingen förbättring att förvänta av nervskadan i fingrarna även om vibrationsexponeringen helt upphör.

– Det är viktigt att förhindra obotliga nervskador hos både unga och äldre. En viktig roll i vårt arbete är att nå ut till arbetsgivaren och övriga som arbetar med liknande arbetsuppgifter. Det förebyggande arbetet är oerhört viktigt, att informera om riskerna redan innan anställningens början, säger Eva Tekavec.

Forskningsrapporten finns att läsa på AMM Syds hemsida

Ämnen

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden