Pressmeddelande -
Anhöriga viktig del i att synpunkter når vården
Mer än var fjärde synpunkt som kommit in till Patientnämnden Skåne hittills i år har kommit från någon som är närstående eller anhörig till en patient. Anhöriga är en viktig del i att ge röst till de som har svårt att föra sin egen talan.
Under årets första nio månader har nästan 4500 klagomål eller synpunkter på hälso- och sjukvården inkommit till Patientnämnden Skåne. Av dessa är mer än en fjärdedel från någon som är närstående eller anhörig till en patient.
– Att en så stor andel av våra ärenden kommer från närstående eller anhöriga visar att alla inte har möjlighet att ge sina synpunkter på vården när man är patient. I många fall behövs det därför att en anhörig kontaktar oss, säger Jonas Duveborn, förvaltningschef för Patientnämnden Skåne.
När man har svårt att tala för sig själv
Patientnämnden Skåne är en lagreglerad verksamhet som tar emot klagomål och synpunkter från patienter och närstående som offentligt finansierad hälso- och sjukvård i region och kommuner samt viss tandvård.
– Det finns en stor bredd bland synpunkterna vi får in från anhöriga men det kan exempelvis komma från föräldrar som upplever att deras barn inte fått rätt bemötande i sin kontakt med vården. Men också klagomål och synpunkter från närstående som handlar om hur de själva behandlats som anhöriga, säger Jonas Duveborn.
Viktig del i att utveckla vården
De klagomål och synpunkter som lämnas till patientnämnden återkopplas till den berörda vårdgivaren eller mottagningen. Genom att få mer kunskap om hur patienter och närstående upplever vården ges bättre möjligheter att vidta åtgärder och förbättra upplevelsen i mötet med vården för fler.
Enligt Nationellt kompetenscentrum anhörig är det 1,3 miljoner svenskar som vårdar, stöttar eller regelbundet hjälper någon i sin närhet.
– Att ta del av anhörigas upplevelser, både i rollen som talesperson för en närstående och i egenskap av just anhörig är oerhört viktigt. Det ger vården nya perspektiv och möjligheter i arbetet med att skapa så bra möten som möjligt mellan våra invånare och vården, säger Jonas Duveborn.
Om du inte är nöjd med vården (1177.se)
Patientnämnden Skåne (1177.se)