Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Attraktiv stadskärna ger mindre påverkan på klimatet

Genom en medveten planering av de fysiska samhällsstrukturerna kan vi begränsa omfattningen av klimatförändringen. Det nationella klimatmålet innebär att vi till år 2050 ska släppa ut mindre än en fjärdedel av dagens utsläpp per person. Genom nya tekniska lösningar kan vi begränsa utsläppen till viss del. Men det räcker inte. Vi behöver även planera på ett mer klimatsmart sätt. Det visar rapporten Planera klimatsmart som Region Skåne släpper på ett seminarium i Ystad idag, inom ramen för arbetet med Strukturbild för Skåne och Klimatsamverkan Skåne.

Hur mycket var och en av oss påverkar klimatet varierar mycket från person till person. Men hur bostadsområden, arbetsplatser och inköpsställen lokaliseras lägger grunden för människors möjligheter att göra klimatsmarta val i vardagen. Med rapporten Planera klimatsmart försöker Strukturbild för Skåne visa på vilken potential en framsynt samhällsplanering faktiskt har.

Rapporten visar tydligt på kopplingen mellan vår klimatpåverkan och de beslut vi och kommunerna fattar om de fysiska strukturerna i Skåne, säger Pontus Lindberg (M), ordförande i Region Skånes regionala tillväxtnämnd. Genom att erbjuda ett tydligt faktaunderlag och ett enkelt planeringsverktyg hoppas vi stimulera en bra diskussion kring klimatfrågan.

Mycket görs redan i de skånska kommunerna. I såväl Malmö, Lund som Helsingborg finns exempel på stadsdelar med höga mål vad gäller klimat- och energifrågor och som besöks av internationella beslutsfattare och tjänstemän. Även planeringen i mindre orter gör skillnad för Skånes möjlighet att ta sitt ansvar i klimatfrågan. Rapporten visar genom exempel från tre skånska kommuner (Ystad, Hässleholm och Åstorp) hur stor roll planeringen spelar för vilka utsläpp som en viss utbyggnad kan komma att alstra. Genom att lokalisera bebyggelsen i centrumnära lägen och i anslutning till kollektivtrafik­noder kan utsläppen minska med nästan 25 %, enligt rapporten.

Det handlar om hur vi lokaliserar våra bostäder och arbetsplatser och vilka strukturer av vägnät, bebyggelse och service som läggs fast, berättar Christine Axelsson (S), andre vice ordförande i regionala tillväxtnämnden. En stadsmiljö som uppmuntrar till gång- och cykelresor upplevs ofta som mer attraktiv och medför även mindre påverkan på klimatet. 

Rapporten har tagits fram av FOJAB Arkitekter och Trivector Traffic AB inom ramen för Strukturbild för Skåne och Klimatsamverkan Skåne.

Mer information

Pontus Lindberg (M), regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden, 0768-89 01 16
Christine Axelsson (S), regionråd och 2:e vice ordförande i regionala tillväxtnämnden, 044-309 32 37
Therese Andersson, chef enheten för strategisk fysisk planering, Region Skåne, 040-675 32 44


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden