Pressmeddelande -
Autism vanligare hos patienter i allmänpsykiatrin
Så mycket som 19 procent av alla vuxna som söker sig till allmänpsykiatrin kan ha diagnostiserbar autism. Det visar en ny studie, genomförd av specialistpsykologen Johan Nyrenius, på Region Skånes vuxenpsykiatriska mottagning i Helsingborg.
– Det görs alldeles för lite forskning på vuxna med autism, vi vill synliggöra den här gruppen och hoppas att studien kan bidra till att öka intresset för forskning kring vuxna med autism och psykisk ohälsa, säger Johan Nyrenius, som tillsammans med Gillbergcentrum vid Göteborgs universitet står bakom studien.
Motsäger tidigare studie
Generellt räknar forskare med att upp emot 1,5 procent av alla människor har autism. En tidigare studie som gjordes i Skåne 2001, visade då att inget tydde på att autism skulle vara vanligare bland patienter i allmänpsykiatrin. Men den nya studien från psykiatrin i Helsingborg talar för att minst 18,9 procent i den här gruppen kan ha autism.
– Jag är förvånad att andelen visade sig vara så hög. Sättet vi har räknat fram våra siffror på kan kritiseras, men ett absolut minimum är 8,6 procent, säger Johan Nyrenius.
Mycket har hänt på 20 år
Enligt Johan Nyrenius handlar det troligtvis inte om att fler människor lever med autism nu, jämfört med för 20-år sedan. Det handlar mer om att kriterierna för att få diagnosen autism har ändrats och breddats de sista 20 åren.
– Både medvetenheten om autism och kraven i vuxenlivet har ökat de senaste 20 åren. Detta kan bidra till att diagnosen autism ställs oftare idag än tidigare, det handlar troligen inte om att fler människor har börjat fungera på ett visst sätt, säger Johan Nyrenius.
Personer med autism mår sämre
Autism inom allmänpsykiatrin är ett område med mycket kunskapsluckor. Johan Nyrenius hoppas nu att fler studier, från fler platser, kommer att bidra till att ytterligare öka kunskapen om patientgruppen. Nästa steg i hans arbete blir att undersöka eventuella skillnader mellan patienter med och utan autism i psykiatrisk samsjuklighet, livsomständigheter i stort, suicid och självskadebeteenden.
– Människor med autism löper en större risk att råka ut för psykisk ohälsa. Man räknar med att mer än hälften av alla, som har autism, samtidigt har någon form av psykisk ohälsa. Det kan vara en del av förklaringen till att förekomsten av autism ser ut att vara betydligt högre inom allmänpsykiatrin än i befolkningen som helhet, säger Johan Nyrenius.
Studien Prevalence of Autism Spectrum Disorders in Adult Outpatient Psychiatry och publicerades I Journal of autism and developmental disorders, I januari 2022.