Pressmeddelande -
Bättre tillgänglighet till barnakuterna i Skåne
Vårdnadshavare och barn ger den skånska barnsjukvården genomgående högt betyg. Den senaste mätningen inom undersökningen Nationell patientenkät visar att man framförallt upplever att tillgängligheten till barnakuten har förbättrats.
Nästan 3 000 av de vårdnadshavare och deras barn, som var i kontakt med barnsjukvården i Skåne under våren 2013, har i Nationell patientenkät berättat om sina erfarenheter. De har bedömt bland annat tillgänglighet, bemötande, förtroende, delaktighet och information. Samtliga landsting och regioner har genomfört mätningen och skillnaderna i helhetsintrycket är små på landstingsnivå.
– Barnsjukvården som helhet får högt betyg från vårdnadshavare och barn. Det är särskilt glädjande att tillgängligheten till akutmottagningarna så tydligt förbättrats, säger Carl Johan Sonesson (M), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.
Region Skåne frågade även nästan 22 000 vårdnadshavare som besökt Skånes barnavårdscentraler, vad de ansåg om besöket.
– Ett gott förtroende för barnsjukvården är extra viktigt då vårdnadshavare och barn många gånger kan känna sig utlämnade i hälso- och sjukvården, säger Ingrid Bengtsson Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Barnakutmottagningarna
På området tillgänglighet till sjukhusen barnakutmottagningar är resultatet 8 poäng bättre jämfört med förra mätningen. Barn och vårdnadshavares upplevelse av delaktigheten och informationen har också blivit bättre.
Mottagning och slutenvård
Mer än hälften av svaren för hela mätningen rör mottagningsverksamheten vilket är naturligt då denna verksamhet finns på samtliga sjukhus i Skåne samt på en privat barnläkar-mottagning. Den upplevda kvalitén för barnmottagningarna i Skåne är något högre än för riket i övrigt och högst skattas bemötande och förtroende.
De områden som fick högst poäng när det gäller slutenvård var till exempel om vårdnadshavare fått möjligheten att övernatta på sjukhuset om den ville. Låga poäng gällde området om någon av personalen pratade med barnets oro eller rädsla inför operation.
Barnvårdscentralerna (BVC)
Region Skåne har även mätt barnvårdscentralerna i Skåne och dessa fick bra resultat på de flesta frågor. Till exempel upplevdes bemötande, förtroende och delaktighet som bra eller utmärkt. Resultaten är också stabila jämfört med tidigare mätningar. Vårdnadshavarna var dock mindre nöjda med telefontillgängligheten och genomförandet av föräldragrupper.
Läs mer om NPE på www.skane.se/npe och på SKL:s webbsida http://npe.skl.se/
För mer information:
Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör, 044-309 33 91
Carl Johan Sonesson (M), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, 0705-08 32 33
Anders Wallner, hälso- och sjukvårdsstrateg, 040-675 31 30
Alexander Dozet, hälsoekonom, 040-675 36 60
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.