Pressmeddelande -
Bastjänstgöring för underläkare på gång i Region Skåne
I förra veckan anställdes de första underläkarna i Region Skånes bastjänstgöringsprogram. Bastjänstgöring, BT, är en helt ny tjänst som ska införas i hela landet och på sikt ska ersätta allmäntjänstgöringen, AT.
Redan under hösten 2020 började arbetet med att bygga upp organisationen i form av ett pilotprojekt och alldeles nyligen anställdes de första underläkarna för bastjänstgöring.
– Vi har anställt åtta personer som vi har fördelat i tre förvaltningar, Nordväst, Nordost och Sus. De får testa vårt upplägg som är på totalt 12 månader, säger Caroline Mellberg, som är regional bastjänstgöringschef.
Utbildningen är förlagd med tre månader i somatisk vård, tre månader inom psykiatrin och sex månader inom primärvården. Regionerna har en viss frihet när det gäller hur mycket av tjänstgöringen som ska göras i vilken del av vården, men flera regioner har valt samma upplägg som Region Skåne.
– Psykiatrin är inte en obligatorisk placering inom bastjänstgöringen, men har man läst i Europa saknar man mycket av vår svenska lagstiftning på det området. Och det ingår inte i lika stor utsträckning i utländska utbildningar, säger Gisela Larmark, som är övergripande regional BT-studierektor.
Lättare för den som läst utomlands
Införandet av bastjänstgöring är en anpassning till EU:s regelverk.
– Om man har läst grundutbildningen utomlands, inom EU men inte i Sverige, ska den svenska sjukvården kunna ge en bättre introduktion till svensk sjukvård. Bastjänstgöringen blir en strukturerad utbildningsintroduktion, säger Gisela Larmark.
För den som idag läser en läkarutbildning i ett annat EU-land, kan det vara ganska tufft att gå direkt in i den svenska vården och arbeta som underläkare.
– Den svenska AT:n. som vi känner den, är kopplad till att man gått en svensk grundutbildning på 5,5 år. Nu för tiden finns det ganska många som är uppvuxna i Sverige, går en läkarutbildning utomlands och sedan flyttar hem. För dem blir det här en mycket bättre, systematisk introduktion till svensk sjukvård, säger Caroline Mellberg.
När introduktionen till sjukvården ser likadan ut i alla EU-länder, är det också lättare för läkare att snabbt komma in i ett arbete i ett annat EU-land. Tanken är att det ska öka rörligheten inom EU.
Bastjänstgöringen kommer att införas successivt i Region Skåne.
– I och med att vi inför BT, kommer inte AT att tas bort direkt. AT kommer att finnas kvar parallellt i minst tio år, säger Gisela Larmark.
Fakta: Bastjänstgöring
- Socialstyrelsen kräver att bastjänstgöringen ska omfatta minst sex månader, varav tre inom så kallade akuta sjukvårdsförlopp och tre inom allmänmedicin.
- Till grund för införandet av bastjänstgöring i Sverige ligger en förordning som skulle ha kommit förra sommaren. Som så mycket annat blev den uppskjuten på grund av pandemin.
- Bastjänstgöringen är målstyrd, till skillnad från allmäntjänstgöringen som i större omfattning är tidsstyrd. Under tjänstgöringen görs kontinuerliga bedömningar och den avslutas med en praktisk examination med en extern examinator.