Pressmeddelande -
Behandling av krigsskadade patienter från Libyen har inletts i Region Skåne
Region Skåne och Skåne Care AB har nu tagit emot 21 krigsskadade patienter från Libyen för vidare hjälp med behandling och rehabilitering. Patienterna kommer att behandlas vid flera olika sjukhus i Skåne.
Patienterna som är män mellan 18-55 år har flera olika typer av krigsskador. Det handlar till exempel om skador i ben, händer och ögon till följd av skottlossning och granateld.
-Det här innebär att behandlingen kan ta från några dagar upp till ett par veckor. Rehabilitering kan i vissa fall ta ett par månader. Ingen kommer däremot att behöva ligga på sjukhus mer än några dagar, säger Ewald Ornstein som är chef för Hässleholms sjukhusorganisation samt medicinsk samordnare för den här insatsen i Region Skåne.
Hälften av patienterna kommer att behandlas på Hässleholms sjukhus och övriga på Centralsjukhuset i Kristianstad och Skånes Universitetssjukhus.
Region Skåne var första region/landsting i Sverige som tog beslut om att ta emot krigsskadade libyer. TFM, som är ett arabiskt organ som hjälper Libyen under en övergångperiod, står för alla kostnader. Det handlar t.ex. om transport till Sverige, inhyrd personal, vårdplatser, operationskostnader och uppehälle utanför sjukhuset.
-Insatsen kommer inte på något sätt att belasta varken Region Skånes ekonomi eller vårdköer, säger Ronnie Halvardsson som är vd på Region Skånes vårdexportbolag Skåne Care AB.
För mer information kontakta
Ronnie Halvardsson, vd Skåne Care AB, 044-309 31 95
Ewald Ornstein, chef Hässleholms sjukhusorganisation, 0705-44 91 92
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.