Pressmeddelande -
Bemötandet minst lika viktigt som bedövningen
Mag- och tarmmottagningen på Centralsjukhuset Kristianstad är inredd för att patientens besök ska bli så bra som möjligt, innan lokalerna öppnades testades de till och med av statister. Endoskopiundersökningar kan upplevas obehagliga men ett gott bemötande innan, under och efter är minst lika viktigt som smärtstillande.
Patientnämnden Skånes senaste analys om klagomål från patienter med sjukdomar i mage och tarm visar att koloskopiundersökningar kan leda till klagomål från patienter. Det förvånar inte Cecilia Dietsch som arbetar som överläkare och utför endoskopiundersökningar på Mag- och tarmmottagningen på Centralsjukhuset Kristianstad.
– Det är undersökningar där man som patient kan känna sig väldigt utsatt då vi som vårdpersonal utsätter patienterna för någonting som i ett annat sammanhang kan räknas som ett allvarligt övergrepp. Patienten är avklädd, får något infört i ändtarmen, har kanske inte kunskap om undersökningen och kan inte bara resa sig för att gå därifrån, vilket medför att de automatiskt hamnar i ett underläge gentemot oss som vårdpersonal. Känner patienterna inte sig trygga och bekväma finns risk att situationen upplevs som obehaglig, säger hon.
Undersökningarna erbjuds av många olika mottagningar
Nyligen infördes en regional medicinsk riktlinje för att göra koloskopiundersökningarna mer strukturerade och jämlika i Skåne. Cecilia Dietsch menar att det skiljer sig mellan mottagningarna bland annat avseende vilka typer av smärtlindring eller lugnande läkemedel som erbjuds. På Mag- och tarmmottagningen i Kristianstad erbjuds alla patienter smärtlindring eller lugnande läkemedel men de har också arbetat med lokalernas utformning för att förbättra upplevelsen för patienterna.
– Vi provade lokalerna med statister innan vi öppnade mottagningen för att se att flödet av patienter fungerar. Det handlar om allt från ett välkomnande väntrum till vem som möter patienten, vilken typ av kläder de ska ha, vilka dörrar som är låsta och hur insynen i olika rum är, berättar hon.
Bemötandet är viktigt
Lokalerna har betydelse men enligt Cecilia Dietsch har bemötandet också det vid den här typen av undersökningar.
– Det är jätteviktigt, det är en minst lika stor del som smärtlindring och sedering. En patient som känner sig trygg, väl bemött och är införstådd med vad vi gör är en patient som samarbetar under undersökningen vilket underlättar otroligt mycket och bidrar till både bättre kvalitet på undersökningen och en mer positiv upplevelse för patienten, säger hon.
Enligt henne handlar de vidareutbildningar som skopister kan gå ofta om tekniken för själva undersökningen och inte bemötandet av patienten.
– Att koloskopera är ett hantverk, det är stor skillnad mellan de som utför det. Både skillnad i bemötande och teknik. En personlig reflektion som jag har är att om man är mån om ett gott bemötande så är man nog också mån om att lära sig en teknik som är mindre smärtsam för patienten.
Cecilia Dietsch berättar att en lyckad undersökning är när de både har uppnått den medicinska kvalitén och patienten känner sig nöjd.
– Många går härifrån och säger tack det här var ju riktigt trevligt. Då känner jag att vi har lyckats, avlutar hon.