Gå direkt till innehåll
Bevarat förtroende för vårdcentralerna i Skåne trots stor belastning under pandemin

Pressmeddelande -

Bevarat förtroende för vårdcentralerna i Skåne trots stor belastning under pandemin

Hälso- och sjukvårdsbarometern för 2021 visar att förtroendet för vårdcentralerna i Region Skåne har ökat något. Störst är förtroendet bland äldre. Detta trots att söktrycket under pandemin varit stort samtidigt som vårdcentralerna vaccinerat många.

 Vårdcentralen är en av de första kontakterna många personer har med vården om de inte mår bra och förtroendefrågan är jätteviktig. Det är därför extra positivt att förtroendet består efter ett tufft pandemiår, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Även inställningen till att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster har förbättrats. I andra undersökningar har vi sett att användningen av 1177.se i stort sett fördubblats. Invånarna är litet mer nöjda helt enkelt.

– Den här förflyttningen ökar förutsättningarna för en mer hälsoinriktad sjukvård, med invånarnas hälsa i fokus. Du ska kunna få råd och stöd om hur du kan förbättra dina levnadsvanor. Om du upplever symtom på sjukdom ska du enkelt kunna hitta information och vägledning om du behöver söka vård eller inte. Du ska också kunna ta del av dina journalanteckningar, som till exempel provsvar för att känna att du som patient har överblick och är delaktig i din vård, säger Pia Lundbom.

Det är främst de mellan 18–59 år som är positivt inställda till vård, konsultation och behandling med hjälp av digital teknik. Störst skepsis finns bland de som är 70 år och äldre.

Upplevd god tillgång till vård

De allra flesta invånarna upplever att de har tillgång till den vård de behöver, även om Skåne ligger på den nedre delen av skalan vad gäller tillgänglighet i riket. Nästan 7 av 10 skåningar har ett gott förtroende för vården i sin helhet i regionen. Förtroendet ökade under pandemin och ligger kvar på samma nivå. Förtroendet för både vården och tillgången till vård är större bland äldre invånare. Däremot så minskar förtroendet i takt med egenrapporterad sämre hälsa.

– Mätningen visar inga påtagliga skillnader baserat på vilket kön man har eller var man kommer ifrån. Vilket indikerar att vi erbjuder jämlik vård utifrån just de parametrarna i Region Skåne. Tillgängligheten är dock något vi måste jobba vidare på oavsett upplevelsen av god tillgång till vård. Vi har köer i olika vårdområden som måste kortas, säger Pia Lundbom.

Hälso- och sjukvårdsbarometern SKR

Fakta
Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som avser att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård. Datainsamlingen för 2021 års undersökning har genomförts i två omgångar; 5 april - 4 juni samt 4 oktober - 2 december. Sammanlagt har 48 068 personer över 18 år i hela landet svarat på enkäten som genomfördes med mixad datainsamlingsmetod.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden