Pressmeddelande -
Billig och effektiv strokevård vid Skånes universitetssjukhus
Strokevården vid Skånes universitetsjukhus är både effektiv, billig och får snabbt patienterna tillbaka till vardagslivet igen. Det visar en jämförelse mellan universitetssjukhusen Karolinska i Solna och Huddinge och Sahlgrenska i Göteborg.
Jämförelsen mellan de tre sjukhusen visar att patienterna gynnas av att Strokeenheterna vid Skånes universitetssjukhus har en effektiv vårdplanering redan i ett tidigt skede och dessutom har ett tätt samarbete med kommuner och primärvård. Det påverkar medelvårdtiden som är betydligt kortare för strokepatienter vid SUS än vid de andra två sjukhusen. De kortare vårdtiderna, ett mindre läkartätt mottagande vid akut strokelarm samt lägre bemanning på strokeenheterna ger SUS låga kostnader för strokevården.
– Vi är stolta att kunna erbjuda en effektiv strokevård med goda resultat. Regionens fokus på strokeprocessen har spelat en viktig roll. Vi har dock förbättringsområden som till exempel andel patienter som vårdas på strokeenhet, där låg Sahlgrenska bättre till. Sedan måste vi jobba vidare med kvalitet och se till att bemanningen inte blir för låg, säger Jesper Petersson, verksamhetschef för Neurologiska kliniken vid SUS.
Resultatmässigt ligger SUS väl till när det gäller hur snabbt patienterna kan klara sig själv i det dagliga livet efter en stroke. Man har också en bra uppföljning av patienterna. Både Karolinska och SUS i Lund behandlar ett stort antal patienter utifrån. Främsta anledningen är att dessa patienter kommer från andra mindre sjukhus för att man på kirurgisk väg ta bort en blodpropp i hjärnan.
SUS och Karolinska löser upp fler proppar med läkemedel, jämfört med Sahlgrenska. Vid SUS finns en uttalad benägenhet att ge också de som inte är självklara trombolysfall en andra chans, men om just detta är en förklaring till de bättre resultaten kräver en särskild undersökning.
För ytterligare information kontakta: Jesper Petersson, verksamhetschef Neurologiska kliniken tel: 040-33 19 17
Anna-Lena Boive, Pressansvarig Skånes universitetssjukvård
072-705 75 84
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.