Pressmeddelande -
Bostadsbristen i Skåne kräver regional samverkan och nationella satsningar
För att Skånes potential för tillväxt, utveckling och integration ska realiseras krävs dels tidigarelagda statliga satsningar på infrastrukturen, dels att den fysiska planering av bostäder och infrastruktur som i dag sker i kommunerna samordnas på regional nivå. Det är några av slutsatserna i rapporten ”En bostadsmarknad för alla? - Utmaningar för bostadsbyggande och infrastrukturinvesteringar i Skåne”, som presenteras av Region Skåne i samarbete med Sveriges Byggindustrier Syd.
– Behovet av en regional dimension i den fysiska planeringen ökar i takt med att kommungränserna får allt mindre betydelse för människors rörelsemönster. Växande kapacitetsbehov för gods- och persontrafik mellan Sverige och kontinenten understryker samtidigt behovet av ett större nationellt engagemang i Skåne som transitregion, säger Mätta Ivarsson, ordförande (MP) Regionala utvecklingsnämnden Region Skåne.
I rapporten konstaterar Region Skåne och Sveriges Byggindustrier Syd att Skåne tillhör en av Europas mest expansiva regioner och att befolkningen växer varje år. Trots det hör sysselsättningsgrad och skattekraft till landets lägsta. Låg utbildningsnivå och relativt få i förvärvsarbetande ålder är bidragande orsaker. En parallell utmaning är en på många håll är akut bostadsbrist som förvärras av att infrastrukturen är eftersatt. Till de hårdast drabbade hör den stora andelen migranter i regionen, en grupp som i likhet med många unga svenskfödda inte kan köpa en bostad.
Till rapportens viktigaste slutsatser hör att regional samverkan i planeringen av infrastruktur och bostäder är en nyckel till framgång. Det flerkärniga och ortsstrukturtäta Skåne behöver bindas ihop till en sammanhängande och funktionell region, konstateras det i rapporten. Tillgång till bostäder för alla grupper i samhället är en viktig framgångsfaktor. Det förutsätter självklart en ökad takt i nybyggnationen, men det kräver också att befintliga bostäder i hela Skåne görs mer attraktiva genom att kollektivtrafik och vägnät anpassas; dels till det samlade kapacitetsbehovet i Sveriges viktigaste transitregion, dels till invånarnas behov av att kunna röra sig mellan utbildningar och arbeten i hela regionen.
– Regeringen bör tidigarelägga satsningar på ny infrastruktur i Skåne. Detta inte bara för att varje investerad krona har stor betydelse för Sverige som exportnation, utan även för att det på effektivast möjliga sätt skulle bidra till integration, nya jobb, minskad bostadsbrist och reducerad klimatpåverkan, säger Mätta Ivarsson.
Arbetspendlingen över kommungränser i Skåne har ökat med 60 procent de senaste 20 åren; 2013 arbetspendlade 440 000 personer och trenden pågår alltjämt. Det betyder att trycket på redan underdimensionerade nät för kollektivtrafik och vägar ökar.
– Vi måste börja se Skåne som en samlad arbets- och bostadsmarknad, inte 33 boendekommuner. Hur vi planerar infrastruktur och bostäder, verksamheter och service har stor betydelse för både tillväxt och livskvalitet. Vi har mycket att vinna på att arbeta tillsammans, säger Bo Adling, ansvarig för bostadsfrågor Sveriges Byggindustrier Region Syd.
Rapporten ”En bostadsmarknad för alla? - Utmaningar för bostadsbyggande och infrastrukturinvesteringar i Skåne” presenteras idag under seminariet ”Bostadsbristen är akut. Hur löser vi det tillsammans?”. Seminariet arrangeras av Region Skåne och Sveriges Byggindustrier Syd.
När: Onsdagen den 1 juli kl 09:00 - 10:00
Var: Sjöbergs bakgård, Strandgatan 18, Visby
Kontakt
Inger Sellers
Samhällsplanerare
Region Skåne
Tel. +46 (0)40 675 32 66
E-post: inger.sellers@skane.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 32 000 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor (2014).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.