Pressmeddelande -
Bra betyg till Region Skånes akutmottagningar i patientenkät
Tillgängligheten har ökat och bemötandet förbättrats på Region Skånes akutmottagningar. Det visar svaret från en ny stor nationell patientenkät där runt 3 000 medborgare i Skåne svarat på frågor om hur de upplever kvaliteten inom hälso- och sjukvården. De skånska akutmottagningarnas resultat var något bättre på de flesta frågor jämfört med övriga landsting.
– Vi har under det senaste året genomfört ett stort antal förändringar för att öka tillgängligheten på våra akutmottagningar. Det är glädjande att våra patienter upplever ett bättre bemötande och förbättringar inom flera områden men naturligtvis behöver vi åtgärda där vi brister, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
Ökat förtroende och bättre tillgänglighet
Enkäten visar att patienternas förtroende för akutmottagningarna har ökat, likaså får renligheten på mottagningarna högt betyg. Jämfört med föregående mätning, anser patienterna att både bemötande och tillgänglighet har förbättrats. Det är bra eftersom förbättrad tillgänglighet är det område som patienterna prioriterar högst. Region Skånes mål är att alla patienter ska ha tagits omhand inom fyra timmar när de kommer till akutmottagningarna. Undersökningen visar att ca 2/3 av de tillfrågade upplevde att de hade tillbringat mindre än fyra timmar på akutmottagningen. 18 procent uppskattade tiden till 4-6 timmar och 14 procent till sex timmar eller mer.
– Att förtroendet för akutmottagningarna har ökat är mycket glädjande med tanke på att vi under de senaste åren fått kritik från olika aktörer vad gäller delar av Region Skånes akutmottagningar. Jag är övertygad om att vi nu skördar frukterna av hårt arbete från ledning och personal, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Särskilda förbättringsområden
Områden som patienterna ansåg kan förbättras är att stärka engagemang kring behovet av smärtlindring, information om eventuella biverkningar av insatta läkemedel samt varningssignaler att vara uppmärksam på angående sin sjukdom eller fortsatta behandling.
Skillnaderna mellan mäns och kvinnors upplevelser var relativt små, men inom två områden fanns det skillnader. Män ansåg i större utsträckning än kvinnor att smärtlindringen som man fick var tillräcklig, och kvinnor upplevde längre tillbringad tid på akuten jämfört med män. Samma skillnader och områden utmärkte sig även vid förra mätningen.
Fakta - Nationell patientenkät
Nationell Patientenkät är återkommande nationella undersökningar av patientupplevd kvalitet inom hälso- och sjukvård. Resultaten är i första hand till för lokalt förbättringsarbete inom verksamheterna. Detta är fjärde gången som patienter som besökt akutmottagningar har kunnat delta, och i Skåne deltog nästan 3 000 patienter. Förutom Region Skåne deltog landstingen i Stockholms län, Värmland och Östergötland i mätningen.
Undersökningen finns på: http://www.skane.se/npe.
För mer information
Carl Johan Sonesson (M), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Tel: 070-508 32 33.
Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör. Tel: 044-309 33 91.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.