Pressmeddelande -
Dans stimulerar personer med Parkinson att röra sig
Ett pågående projekt vid Skånes Dansteater visar att personer med Parkinson kan få bättre självförtroende till rörelse genom att dansa. Det konstateras i en enkätundersökning som gjorts efter att deltagarna dansat i sex månader.
– Dansrörelserna är anpassade så att även personer med långt gången sjukdom kan medverka, säger Victoria Larsson, ST-läkare och doktorand vid Minneskliniken SUS.
Idén kommer ursprungligen från USA där en patientförening i början av 2000-talet kontaktade en professionell dansgrupp för att få hjälp att lära sig mer om kroppens koordination och rörelsemönster. Sedan dess har metoden spridit sig över världen och för drygt ett år sedan kom den till Malmö och Skånes Dansteater.
Dansgruppen består av patienter och anhöriga som träffas några gånger per månad i dansteaterns lokaler. Under en dryg timme får de under ledning av två professionella danspedagoger dansa utan några prestationskrav. Rörelserna kan göras både sittande och stående och innehåller bland annat improviserade moment.
När projektet startade fick patienterna i en enkätundersökning bland annat redogöra för sitt hälsotillstånd och sin livskvalitet. Undersökningen gjordes sedan om efter sex månader.
– Vi har bland annat tittat på deltagarnas fysiska status, säger Victoria Larsson.
Resultatet visar att den fysiska förmågan inte nödvändigtvis blir bättre hos deltagarna, men deras fysiska självförtroende ökar och de fysiska begränsningarna minskar.
– Min tolkning är att dansklasserna gör att patienterna blir mer självsäkra, vågar mer än tidigare och är mindre rädda för att falla.
Den sociala samvaron innebär också att det psykiska välbefinnandet ökar bland deltagarna.
Forskningen kring dans och Parkinson växer och den har bland annat visat att dans förbättrar patienternas balans, rörlighet och gång. Patienter som har svårt att få igång sina muskler för att börja gå kan bli hjälpta av en så kallad trigger. Victoria Larsson tror att musik och dans kan ha den effekten.
– Det finns deltagare som säger att när de försöker röra sig självmant så går det inte, men när de ska dansa till musik så kommer de i gång, säger hon och menar att de positiva erfarenheter som gjorts i projektet är en uppmaning till andra att följa efter.
För ytterligare information kontakta ;
Victoria Larsson 0725-97 78 62
eller via mail victoria.larsson@skane.se
Görel Karlsson , pressinformatör SUS,
0768-89 02 48
Fakta:
* Parkinson oraskas av en brist på ämnet dopamin. Några viktiga symtom är långsamma rörelser, stelhet, skakningar och en tendens att ramla.
* Det beräknas att mellan 15 000 till 20 000 personer i Sverige har Parkinson.
* Tolv personer svarade på enkäten och undersökningen ska göras om var sjätte månad.
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har drygt 34 500 anställda och omsätter cirka 44 miljarder kronor (2016). Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.