Gå direkt till innehåll
Drop in-mottagning för psykisk hälsa ska sänka tröskeln för hjälp

Pressmeddelande -

Drop in-mottagning för psykisk hälsa ska sänka tröskeln för hjälp

Att skapa en mycket lättillgänglig hjälp för personer som söker sig till vårdcentralen med psykiska besvär och för livsstilsförändringar. Det har varit målet med den unika drop in-mottagning som öppnat på vårdcentralen Laröds filial i Mariastaden i Helsingborg.

Varje onsdag klockan kvart i elva hålls en gruppträff för psykisk hälsa på filialen i Mariastaden. Ingen föranmälan krävs, man kan börja när det passar och kan vara med på så många tillfällen man själv känner för. Konceptet är designat utifrån att vara så tillgängligt det bara går.

- Vi vet aldrig hur många som kommer, det kan vara noll, det kan vara åtta. Men det ska vara det här kravlösa. Det finns en grupp och du kan komma redan på onsdag om du vill, säger Sofia Arnslätt, legitimerad fysioterapeut på filialen.

    Av de totalt fyra tillfällena handlar ett om just fysisk aktivitet som redskap för att förbättra den psykiska hälsan. Det hålls av Sofia Arnslätt eller någon av de andra fysioterapeuterna. De övriga tre tillfällena leds av en psykolog och handlar bland annat om att få verktyg för att kunna ändra beteenden, lära sig att hantera kriser och göra livsstilsförändringar.

    En unik modell för hjälp

    Generellt gäller att den som har lindriga eller måttliga problem med psykisk ohälsa ska vända sig till sin vårdcentral. Den som har svårare problematik kan få hjälp inom specialistpsykiatrin, efter remiss.

    Thor Bengtsson är legitimerad psykolog och doktorand vid Lunds universitet. Han forskar på korta psykologiska behandlingar och är den som tagit fram det unika drop in-programmet, efter att ha jobbat med liknande modeller i psykiatrin tidigare.

    - Vi vill kunna ge ett så snabbt och bra bemötande som möjligt. Oavsett hur många psykologer vi anställer på våra vårdcentraler kommer vi alltid att ha långa köer om vi jobbar på traditionella sätt. Vi behöver tänka nytt, säger Thor Bengtsson.

    Drop in-konceptet är helt nytt och specialutformat för att hantera de problem som finns med tillgänglighet till psykologisk behandling.

    En trestegsraket för psykisk hälsa

    På filialen i Laröd arbetar man utifrån en trestegsraket för psykisk hälsa. En ledande princip är att den som kontaktar vårdcentralen ska få träffa en psykolog samma vecka. Ett nästa steg, om det bedöms som en lämplig nivå, är en rekommendation att gå till drop in för psykisk hälsa. Ett tredje steg kan vara att jobba mer intensivt med det som varit svårt i drop in-programmet.

    - Den här gruppen passar bäst när du är i början på någonting och har förmåga att vända det själv utan jättestora insatser. Om du ringer och har en livskris ska du inte behöva vänta i två månader. Du ska få hjälpen direkt när du ringer, när du är beredd att göra något åt det, säger Sofia Arnslätt.

    - Precis. Här får man snabba verktyg som är väldigt väl utformade för att vara intuitiva och baserade på det som forskningen rekommenderar. Förhoppningsvis kan vi hjälpa människor tidigt, så att de kan ha det bra i livet. Om det inte fungerar har vi möjligt att ta till andra verktyg, säger Thor Bengtsson.

    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Presstjänsten

    Presstjänsten

    Presskontakt 044-3093977

    Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

    Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

    Region Skåne

    Västra Storgatan 12
    29189 Kristianstad
    Sweden