Pressmeddelande -
Egenprovtagning för HPV ger stora hälsovinster för Skånes kvinnor
Egenprovtagning för humant papillomvirus (HPV) infördes i Skåne under pandemin som ett sätt att öka tillgängligheten. Metoden har gjort det enklare att kunna upptäcka HPV-infektion i tid och därmed minska risken att utveckla livmoderhalscancer.
Livmoderhalscancer är den vanligaste HPV-relaterade cancerformen. Genom det nationella provtagningsprogrammet kan Region Skåne identifiera de kvinnor som har en ökad risk för att utveckla livmoderhalscancer. Infektion av HPV kan leda till cellförändringar, och om man inter får behandling, kan cellförändringarna i sin tur leda till cancer.
Minst lika säkert som prov taget hos barnmorska
Alla kvinnor bosatta i Skåne i åldern 23-70 år får ett provtagningskit hemskickat i brevlådan utifrån ett visst intervall. Hittills har drygt 130 000 provtagningskit skickats ut. Kvinnan tar provet hemma själv och skickar sedan in det för analys. Att ta provet hemma själv innebär inte att metoden är sämre eller mer osäker.
– Om provet visar på HPV kommer kvinnan inom tre månader att kallas till ett barnmorskebesök för ett uppföljningsprov, ett cellprov. Om HPV finns kvar gör man en utökad analys där cytodiagnostiker tittar på cellerna under mikroskop, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik, patologi och molekylär diagnostik i Region Skåne.
Ökad frihet och tillgänglighet
Täckningsgraden för att lämna HPV-prov i Region Skåne 2021 är 90 procent. Högst andel inskickade prov är bland unga kvinnor (23-30 år) med en täckningsgrad på drygt 98 procent.
– Det är fantastiska siffror. Tack vare så hög täckningsgrad har vi kunnat hitta en större andel kvinnor att följa upp och ge behandling, säger Christer Borgfeldt, docent och överläkare inom obstetrik och gynekologi på Lunds universitetssjukhus.
Därför är det viktigt att testa sig
Att upptäcka och behandla viruset i god tid innebär stora hälsovinster för Skånes kvinnor. Livmoderhalscancer är en sjukdom som har ökat och den drabbar ungefär 500 kvinnor i Sverige varje år. Trots ett nationellt provtagningsprogram och införande av egenprovtagning för HPV är det en del som väljer att inte ta provet.
– Många är rädda att göra fel och vill komma till en barnmorska istället. Men det här är ett vaginalt prov, vilket inte är samma som ett cellprov. Du behöver inte nå ända upp till livmodertappen, utan det räcker med cirka fem centimeter in i slidan, säger Gunilla Bodelsson.
Ofta är processen för att utveckla livmoderhalscancer lång och kvinnan får sällan några symtom
– Just därför är det så viktigt att ta sitt HPV-prov när man får erbjudandet hem i brevlådan. Det kan på sikt rädda liv, säger Christer Borgfeldt.