Gå direkt till innehåll
En bättre hälsa hos befolkningen viktigt mål för skåningarna

Pressmeddelande -

En bättre hälsa hos befolkningen viktigt mål för skåningarna

Förbättrad hälsa, lägre arbetslöshet och en tro på framtiden hos Skånes barn och unga. Det pekar skåningarna ut som det allra viktigaste när de tillfrågas om vilka mål som ska prioriteras till år 2030. Temat för årets första omgång av webbenkäten Skånepanelen var den regionala utvecklingsstrategin.

Under två veckor i februari och mars svarade 3219 skåningar på frågor om den regionala utvecklingsstrategin. Enkäten, som fylldes i på webben, innehöll frågor om vilka områden som man anser viktigast att prioritera när det gäller Skånes utveckling fram till år 2030.

 – Skånepanelen visar att Region Skåne gör rätt saker. Och att vi har rätt fokus för framtiden. Attraktionskraft och framtidstro grundar sig på möjligheten att kunna påverka sin tillvaro, säger regionrådet Pontus Lindberg (M), ordförande för regionala tillväxtnämnden.

De svarande fick rangordna mål inom fem olika områden.

Framtidstro och livskvalitet:
En tredjedel av de svarande tycker att det är viktigast att hälsan hos befolkningen förbättras och att skillnaderna minskar med avseende på jämlikhet och jämställdhet. Många lyfter också fram att det är viktigt att fler medborgare i Skåne är nöjda med sina liv år 2030.

Stark hållbar tillväxtmotor:
En av fyra svarade att det viktigaste målet inom detta område är att arbetslösheten i Skåne ligger under riksgenomsnittet år 2030.

Dra nytta av flerkärnig ortstruktur:
Två av fem svarande tycker att det viktigaste är att 80 procent av arbetsplatserna år 2030 ska kunna nås inom 45 minuter med kollektivtrafik. Att Skåne kan erbjuda god tillgång till bra boende rankas också högt.

Utveckla morgondagens välfärdstjänster:
En ökning av andelen barn och unga, som upplever att de har en god hälsa och ser ljust på framtiden, rangordnas högst inom området.

Globalt attraktiv region:
Drygt två av fem av de svarande anser att det viktigaste målet är att Skåne år 2030 ska ha ökat antal lokaliseringar av myndigheter, institutioner, forskningsinstitut och huvudkontor från internationella företag.

 – Genom Skånepanelen har vi fått ett bra instrument som komplement till våra övriga dialogmetoder i dialogen med medborgarna. Vi ställer svåra frågor här och jag är imponerad av den höga svarsfrekvensen. Paneldeltagarnas engagemang visar sig också i de tusentals öppna svar som har bifogats, säger Bo Thunell (MP), ordförande i beredningen för medborgardialog i nordöstra Skåne.

Kontaktpersoner:

Pontus Lindberg (M), regionråd, ordförande regionala tillväxtnämnden. Tel: 0768-89 01 16

Bo Thunell (MP), ordförande i beredningen för medborgardialog i nordöstra Skåne. Tel: 044-309 32 85, 0705-34 43 45

Fakta Skånepanelen:
Skånepanelen är ett sätt för Region Skåne att fånga upp medborgarnas åsikter i viktiga frågor som rör Skånes framtid, för att kunna väga in dessa när beslut fattas. Två till fyra gånger per år får deltagarna svara på frågor via webben.


Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden