Gå direkt till innehåll
Patrik Tydén visar runt i hjärtsjukvårdens mottagning och dagvård i Lund där läkaren Tatara Delavaran, sjuksköterskan Hanna Stövring-Nielsen och enhetschefen Malin Ståhl arbetar. 
Patrik Tydén visar runt i hjärtsjukvårdens mottagning och dagvård i Lund där läkaren Tatara Delavaran, sjuksköterskan Hanna Stövring-Nielsen och enhetschefen Malin Ståhl arbetar. 

Pressmeddelande -

Färre behöver vänta på akuten när sjukhus och vårdcentral samarbetar

Fler än 2500 patienter har fått specialistvård direkt, utan att behöva vänta på akuten. Det är resultatet av ett projekt där Skånes universitetssjukhus och primärvården samarbetar tätare, för att bättre och snabbare kunna ta hand om den som söker vård akut.

Bara de patienter som verkligen behöver akut sjukvård ska tas om hand på akuten. Det är grundtanken i projektet Omställning akuta vårdflöden, som har som mål att patienterna snabbare ska få vård på rätt nivå. Genom projektet har kontaktvägarna mellan primärvård, akutsjukvård och specialistvård tydliggjorts.  

– Det här ger vinster både för patienten och för vården. Ur ett patientperspektiv är det mycket bättre att så snabbt som möjligt komma till rätt specialitet och vårdnivå för att få hjälp. För vården är det bästa och mest effektiva när vi tar hand om rätt patienter på rätt plats, säger Katarina Johnsson, biträdande förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.   

Fler får vård på rätt nivå
Akutmottagningarna i Lund och Malmö har utökat möjligheterna för primärvården att komma i kontakt med läkare för att diskutera hur patienter tas om hand på bästa sätt. Akutmottagningarna kan även dirigera om patienterna till sjukhusets olika specialistmottagningar. 

– I många fall är det mycket bättre för patienten att få en tid hos specialistläkare dagen efter än att sitta 8-10 timmar på akuten och sedan träffa en läkare som inte är expert på deras sjukdom, säger Anna Gislén, sektionschef och läkare på akutmottagningen i Lund som varit involverad i projektet sedan starten. 

Vårdpersonal på akutmottagningen upplever nu att man i större utsträckning än tidigare tar emot rätt patienter, det vill säga de mest akut sjuka.

– Vi ska göra det som är bäst för patienten. Är akuten rätt nivå så ska patienten vara här. Är primärvården rätt nivå ska patienten vara där och om specialistvård är rätt nivå ska den vara där. Det här projektet har gjort något med känslan av kontroll bland medarbetarna. Vi har fortfarande många patienter men det är i större utsträckning än tidigare rätt patienter, säger Anna Gislén.  

Mer arbete på vårdcentralen
För primärvården innebär arbetssättet att fler patienter bedöms på vårdcentralerna och att kontakterna med sjukhuset blivit fler. 

– Vi bedömer fler patienter och pratar med akutmottagningen innan vi eventuellt remitterar en patient dit. Fördelen är att patienten ibland inte behöver åka till akuten alls eller att patientens väg dit blir mer effektiv. Gör vi en undersökning till hos oss eller tar ett prov så kan det göra vårdförloppet smidigare. Vi har även möjlighet att vända oss direkt till en specialistmottagning på sjukhuset. De kan ta över patienten på ett enkelt sätt och boka in en mottagningstid redan dagen efter, säger Sara Persson, verksamhetschef på Vårdcentralen Dalby. 

Arbetssättet innebär enligt Sara Persson att det finns en risk för att det blir mer arbete på vårdcentralen och att det krävs en god bemanning för att det ska fungera. 

– Men vårdcentralerna upplever det här arbetssättet i grunden som något positivt. Man vill ta hand om sina patienter på ett bra sätt och inte skicka dem till akuten i onödan. Det blir också stora vinster när en patient får rätt hjälp från början, det är väldigt tillfredsställande, säger Sara Persson.   

Utökad mottagning och dagvård
På hjärtmedicin på Skånes universitetssjukhus har man förutom subakuta mottagningstider för patienter som kommer via primärvården, även en särskild dagvårdsavdelning. Hit kan de som är färdigutredda bokas för behandling om de söker vård på vårdcentral eller akutmottagning.

– När primärvården eller akutmottagningen ringer kan vi diskutera vad som behöver göras för patienten. Det innebär att patienterna kan komma till rätt vård från början och får träffa en hjärtspecialist redan dagen efter de besökt primärvård eller akutmottagningen, säger Patrik Tydén, kardiolog och tf verksamhetschef för hjärt- och lungmedicin på Skånes universitetssjukhus.     

Fakta: Omställning akuta vårdflöden

  • Cirka 80 offentliga och privata vårdcentraler ingår i projektet tillsammans med akutmottagningarna för barn och vuxna samt all specialistvård på Skånes universitetssjukhus.
  • Mer än 2 500 patienter har fått rätt vård utan att behöva uppsöka akutmottagningarna till och med vecka 23 i år jämfört med samma period 2022. 
  • Cirka 1 000 färre remisser till akutmottagningarna till och med vecka 19 jämfört med samma period 2022. 
  • I Lund minskade vistelsetiden på akutmottagningen, från runt 6 timmar i genomsnitt till under 5 jämfört med 2022.  

För mer information:
Katarina Johnsson, bitr. förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus, katarina.johnsson@skane.se

Anna Gislén, läkare och sektionschef på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund, anna.gislen@skane.se

Sara Persson, verksamhetschef på Vårdcentralen Dalby, sara.ee.persson@skane.se

Patrik Tydén, tf. verksamhetschef för hjärt- och lungmedicin på Skånes universitetssjukhus, patrik.tyden@skane.se          

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden