Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Familjecentralen – för barnets bästa

Den 14-15 maj är det dags för den nationella årskonferensen ”Barnets bästa i främsta rummet”. Syftet är att stärka barnrättsperspektivet på familjecentraler runt om i Sverige. Drygt 600 personer kommer att få ta del av aktuella föreläsningar och seminarier om barns livsvillkor med anknytning till Barnkonventionens artiklar.  

En familjecentral bedriver en verksamhet som är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande. Den riktar sig till både föräldrar och barn. En familjecentral bör innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete. Målet för verksamheten är att utifrån hela familjens livssituation främja en god hälsa hos barn och föräldrar.

Region Skåne, Föreningen för Familjecentralers Främjande (FFFF) och Kommunförbundet Skåne inbjuder till årets nationella konferens som äger rum på Sundspärlan i Helsingborg. Deltagare från landets familjecentraler kommer för att diskutera ny kunskap, erfarenhet och goda exempel från forskning, praxis och samverkan.

– Vi tycker att det är väldigt roligt att intresset för årets nationella familjecentralskonferens varit så stort. Familjecentralen är en viktig mötesplats för familjer och det är viktigt att erbjuda ett forum där de olika yrkeskategorierna kan mötas och utbyta erfarenheter. Temat för årets konferens - att stärka barnens rättigheter - är alltid lika aktuellt, säger Birgitta Södertun (KD), ordförande i Region Skånes folkhälsoberedning.  

Familjecentralen ger bättre helhetsbild
På Familjens Hus i Hässleholm har man goda erfarenheter av att arbeta i den konstellation som familjecentralen utgör. Det har blivit flera utmärkelser de senaste åren, både FFFF:s utmärkelse ”Årets Familjecentral” och ”Årets Teamarbete 2012” i Primärvården Skåne. Barnmorska Britt-Louise Jönsson berättar om hur hon ser på verksamheten:

– Hos oss är du som personal aldrig ensam, det finns alltid någon att bolla med vilket ger en stor arbetstillfredställelse. Vi kan alltid förmedla hjälp och stöd till familjerna beroende på våra olika kompetenser och det är lätt att följa upp en familj som man hänvisat vidare. En viktig framgångsfaktor är att personalen har god samarbetsförmåga, det bidrar till att ge en bättre helhetsbild av hur familjen fungerar.

Linda bor i sydvästra Skåne och är mamma till en drygt 1-årig pojke. Hon anser att familjecentralen underlättar vardagspusslet betydligt:

– Det känns smidigt när allt är samlat under samma tak. Som småbarnsförälder tror jag att det är extra viktigt. En stor fördel är att känna igen sig, särskilt med första barnet när allt är nytt. Jag hade gärna sett familjecentraler på fler ställen i stan, just nu får vi ta oss en bit så jag hoppas att det snart dyker upp en familjecentral i vår stadsdel.

Mer information
Birgitta Södertun (KD), regionråd Region Skåne
Telefon: 044-309 33 53
E.post: birgitta.sodertun@skane.se

Elisabeth Bengtsson, folkhälsochef Region Skåne
Telefon: 040-675 30 68
E-post: elisabeth.m.bengtsson@skane.se


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden