Pressmeddelande -
Fler i vården följer regler för arbetskläder och hygien
Vårdpersonalen inom Region Skåne blir allt bättre på att följa de basala hygienrutiner och klädregler som gäller inom vården. Reglerna finns till för att minska risken för vårdrelaterade infektioner. Följsamheten till reglerna är enligt den senaste mätningen nu 81procent inom Region Skåne, en ökning med fyra procent.
Idag offentliggörs resultatet av den senaste mätningen av följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler vid patientnära arbete. Region Skåne visar ett bra resultat. Följsamheten har sedan mätningarna startade successivt förbättrats. Vid den första mätningen hösten 2010 noterades 62 procent och vid den senaste, som gjordes i april, var följsamheten uppe i 81 procent. Det är en ökning med fyra procent jämfört med mätningen innan.
Därmed ligger Region Skåne på en delad fjärde plats bland samtliga landsting och regioner. Riksgenomsnittet är 72 procent.
Viktigt att sprita händerna
Att vårdpersonal spritar händerna, inte bär ringar, klockor, armband med mera, kan hjälpa till att förebygga vårdrelaterade infektioner. Sedan fem år tillbaka mäts därför förekomsten av vårdrelaterade infektioner i alla Sveriges landsting. Sedan tre år mäts även följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler.
– Det är en glädjande utveckling att det i vården nu är självklart med kortärmade arbetskläder, att inte bära ringar, klockor, armband eller ha målade naglar. Att förebygga vårdrelaterade infektioner är ett komplext och långsiktigt patientsäkerhetsarbete, som är ett mycket angeläget och prioriterat område inom Region Skåne, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Mätningarna är en del i SKL:s patientsäkerhetsarbete för att tillsammans med landstingen och regionerna göra vården säkrare för patienterna.
De vårdrelaterade infektionerna har minskat
Andelen vårdrelaterade infektioner i Region Skåne har minskat från drygt 11 procent sedan mätningarna startade, men har de sista åren legat på i stort sett oförändrad nivå, cirka 9 procent, vilket följer riksgenomsnittet.
– Mätningarna verkar ha ökat medvetenheten hos vårdpersonalen om riskfaktorer och vikten av att vidta åtgärder för att förebygga infektioner, säger Åsa Hallgårde, regional chefläkare i Region Skåne.
Patienterna kan hjälpa till
Det är också viktigt att patienter och besökare bidrar till en god hygien, dels genom att påminna personal när de glömmer, dels genom att själva följa några enkla råd. Region Skåne har tagit fram broschyren ”Är dina händer rena?” som man som patient bör ta del av om man blir inlagd på sjukhus.
– En god handhygien är en av de viktigaste åtgärderna för att motverka infektioner och smittspridning, säger Åsa Hallgårde.
För mer information:
Åsa Hallgårde, regional chefläkare.Tel.nr: 040-675 33 43 eller 040-675 36 64
Carl Johan Sonesson (M), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden. Tel.nr: 0705-08 32 33
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.