Pressmeddelande -
Fler skåningar erbjuds provtagning för att upptäcka tjock- och ändtarmscancer
I år kommer alla skåningar födda 1958, -60 och -62 att få ett erbjudande om provtagning för att tidigt kunna upptäcka tjock- och ändtarmscancer. Provtagningsprogrammet påbörjades förra året och på sikt kommer det att rädda 40-45 liv i Skåne varje år.
I Skåne avlider en person om dagen i tjock- och ändtarmscancer; det är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige.
– Vi började erbjuda de som ifjol fyllde 60 år att ta ett avföringsprov och skicka in för analys. Om provet visar spår av blod får man ett erbjudande om att göra en koloskopi, en kameraundersökning av tarmen, säger Jan Lillienau, docent och ansvarig för att införa screening av tjock- och ändtarmscancer i Region Skåne.
Det har varit väldigt många fynd bland de personer som fått ett positivt test och som gjort en koloskopi. Hos nästan två tredjedelar har man hittat något som måste åtgärdas eller utredas.
– Det är oftast polyper – små utväxter i tarmen, som kan vara förstadium till cancer. Antingen tas de bort direkt eller så tar man en provbit och skickar in till analys. Genom att ta bort polyperna minskar man risken att få cancer betydligt, säger Jan Lillienau.
Blod i avföringen behöver inte vara orsakat av cancer, men måste alltid utredas. Ungefär två procent av de som skickar in test har spår av blod i avföringen.
– Får man ett positivt test är det därför jätteviktigt att man gör en koloskopi – då minskar risken avsevärt för att drabbas av tjock- och ändtarmscancer, säger Jan Lillienau.
Vetenskapliga studier visar också att de som testar positivt men inte gör en koloskopi har dubbelt så hög dödlighet inom tio år. Därför är det viktigt att skicka in provet och att göra en koloskopi om man får erbjudande om det.
– Men den som upplever symtom från tarmen ska söka vård och inte vänta på provtagningserbjudandet. Symtom kan exempelvis vara synligt blod i avföringen, ofrivillig viktnedgång eller förändrade avföringsvanor. Chansen att bli botad ökar om sjukdomen upptäcks tidigt, säger Jan Lillienau.
Fakta /nationellt program för provtagning
Statistik på hur många av de som får erbjudandet som tar ett avföringsprov och skickar in till analys blir klar i juni. Utifrån Region Stockholm, som genomfört screening (bred provtagning i befolkningen) i 15 år, vet man att cirka 70 procent av de som får erbjudandet om provtagning skickar in testet och att 90 procent av de som testar positivt genomför en koloskopi.
I slutet av 2025 kommer provtagningsprogrammet för tjock- och ändtarmscancer i Region Skåne att vara fullt utbyggt. Då kommer alla mellan 60 och 74 år att erbjudas provtagning vartannat åt.
Programmet sköts via ett gemensamt samordningskansli i Stockholm. Det är nationellt och blir lika för alla.
Provtagning för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer (1177.se)
Organiserad screening av kolorektalcancer (Vårdgivare Skåne)
För mer information:
Jan Lillienau, docent och ansvarig för att införa screening av tjock- och ändtarmscancer
046-17 13 87
jan.lillienau@skane.se