Pressmeddelande -
Fler skåningar får hjälp att göra hälsosamma val i vardagen
Under 2021 fick många av Skånes 40-åringar erbjudande om hälsosamtal via sin vårdcentral. Nu utökas gruppen successivt med personer som fyller 50 år. På sikt kommer också 60-åringar, 70-åringar och förstagångsföräldrar att bjudas in för att prata om hälsa och livsstil.
Efter beslut av hälso- och sjukvårdsnämnden den 7 april kan nu fler skåningar ta del av erbjudandet om ett hälsosamtal via sin vårdcentral. Redan idag erbjuder de flesta vårdcentraler sina listade 40-åringar ett hälsosamtal. Målet för 2022 är att samtliga som fyller 40 år ska nås av erbjudandet. Dessutom kommer gruppen att utökas och först ut är Skånes 50-åringar. På längre sikt kommer även 60-åringar och 70-åringar få en inbjudan. Erbjudandet för 70-åringar startar med en pilotfas för en mindre grupp i september 2022. I den långsiktiga planen finns även förstagångsföräldrar.
– Hälsosamtalen har fått ett positivt gensvar både bland personal och deltagare sedan de infördes. Därför tar vi nu nästa steg och utökar gruppen som får ta del av erbjudandet. Det betyder alltså att fler kan ligga steget före många vanliga sjukdomar genom hälsosamma vanor, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
Ett sätt att förebygga ohälsa
Hälsosamtal infördes i Skåne under 2021 och har sedan dess hjälpt en mängd personer i Skåne att göra hälsosamma val i vardagen både när det gäller levnadsvanor, livssituation och psykisk hälsa. Syftet med hälsosamtalen är att ge kunskap om vad man kan göra själv för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
Förhoppningen är att riktade hälsosamtal kommer lyfta och stärka arbetet med levnadsvanor inom primärvården. Införandet av riktade hälsosamtal i Skåne ska leda till att alla vårdcentraler får ett strukturerat sätt att arbeta förebyggande med levnadsvanor. Det långsiktiga målet är bättre och mer jämlik hälsa för skåningarna.
– Hälsosamtalen är ett bra exempel på hur vi konkret kan jobba med förebyggande insatser som i längden ger bättre hälsa för fler, säger Pia Lundbom.
Hälsosamtalet är kostnadsfritt och tar ungefär en timme. Inför mötet besvarardeltagaren frågor om sin hälsa och lämnar ett blodprov för socker- och kolesterolvärde. Under besöket mäts blodtryck, vikt, längd och midjemått. Enkätsvar och mätvärden är utgångspunkt för hälsosamtalet som hjälper deltagaren att reflektera över vad som är viktigt i livet och vilka val man vill göra för sin hälsa.
– Det finns mycket du kan göra för din hälsa. Nästan all hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2 samt 30 procent av all cancer går faktiskt att förebygga genom förbättrade levnadsvanor. Det berättar Johanna Jaran, en av processledarna för införandet av hälsosamtal i Region Skåne.
Utbildade tolkar bidrar till ett jämlikt hälsosamtal
Under våren 2022 lanserades en webbutbildning för tolkar i metoden riktade hälsosamtal. Utbildningen syftar till att ge tolken kunskap om hur ett riktat hälsosamtal går till och tolkens roll under samtalet. När samtalsledaren på vårdcentralen bokar tolk kan de nu specificera att de önskar tolk som genomgått utbildning i metoden Riktade hälsosamtal.
– Målet är att kunna erbjuda alla ett likvärdigt hälsosamtal, oavsett om deltagaren kan svenska eller inte, säger Emma Appell, också processledare för införandet av hälsosamtalen.
Hälsosamtal har funnits länge i Sverige
I dag erbjuder nio regioner runt om i Sverige sina invånare riktade hälsosamtal och ytterligare sju regioner har påbörjat införandet. Det finns en vetenskapligt dokumenterad positiv effekt av arbetet. Evidensen talar för att det är en metod som framför allt räddar liv, men också sparar pengar och verkar för jämlik hälsa.