Pressmeddelande -
Fler unga får sommarjobb i Region Skåne
Region Skånes utökade satsning på sommarjobb gör att över 300 unga nu får chansen att prova på att jobba inom Region Skånes verksamheter. Den 19 juni är de första sommarjobbarna på plats runtom i Skåne.
Över 1 800 personer sökte sommarjobben som vänder sig till alla mellan 18 och 25 år, utan krav på förkunskaper eller tidigare arbetslivserfarenhet.
– Sommarjobb är en jättefin chans för våra skånska ungdomar att få testa en ny arbetsplats och nya arbetsuppgifter. Vi vill med detta bidra till att unga får en breddad bild av fler yrkesroller och ett utökat nätverk. Förhoppningsvis bidrar deras sommarjobb hos oss till att de får nya insikter och erfarenheter vad det gäller framtida studie- och yrkesval, säger Anna Pettersson, utvecklingsdirektör i Region Skåne.
Syftet med sommarjobbssatsningen är att locka fler att arbeta inom välfärdssektorn, att bidra till en bredare bild av de över 300 yrken som finns inom Region Skånes verksamheter och att visa upp Region Skåne som en möjlig framtida arbetsgivare.
Inom Region Skånes alla verksamheter
Arbetsplatserna är fördelade över hela Skåne och kan innebära alltifrån att hjälpa till med praktiska uppgifter i vårdmiljöer till arbete i strövområden eller på kontor. Varje sommarjobbare arbetar under fyra veckor under sommaren.
– Sommarjobben är en av flera viktiga insatser för att stärka kompetensförsörjningen på kort och lång sikt. Som Skånes största arbetsgivare vill vi självklart ta den här chansen att bidra till arbetslivserfarenhet för unga samtidigt som vi låter dem få en bild av hur det är att jobba i Region Skåne, säger Johanna Holmberg, HR-direktör.
Utökad satsning
Sommarjobb för unga drogs i gång som ett pilotprojekt förra året, då 100 unga fick möjlighet att jobba inom många olika verksamheter inom Region Skåne. Projektet upplevdes som lyckat av både sommarjobbare och verksamheterna. Det är en av anledningarna till att regionala utvecklingsnämnden nu har utökat satsningen.
– En av de viktigaste frågorna för den skånska välfärden är kompetensförsörjning. Vi vill bidra till att unga får upp ögonen för samhällsviktiga jobb där vi redan idag ser brist på utbildade medarbetare. Den positiva erfarenheten av pilotprojektet förra året gör att vi nu har växlat upp satsningen rejält, säger Anna Jähnke (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.
Mer information:
Maria Heinesson Grynge, enhetschef näringsliv och kompetensförsörjning
040-675 35 09, Maria.Grynge@skane.se