Gå direkt till innehåll
Flera klagomål om kommentarer som rör patienters vikt

Pressmeddelande -

Flera klagomål om kommentarer som rör patienters vikt

Oönskade kommentarer om vikt, råd om hur man bör klä sig vid en viss kroppstyp eller vikten som förklaring till alla problem. Det är en del av det som klagomålen relaterade till övervikt, som inkommit till Patientnämnden Skåne, handlar om. 

I samband med Patientnämnden Skånes analys om bemötande utifrån diskrimineringsgrunderna framkom att det fanns en del klagomål relaterade till övervikt där patienter uppgett att de känt sig diskriminerade. De exkluderades ur urvalet då eftersom övervikt inte är en diskrimineringsgrund. 

- Vi har nu samlat ett sextiotal berättelser från patienter som exempelvis klagar på det bemötande de har fått i vården relaterat till sin övervikt och analyserat dem. Vi ser också att en del klagomål handlar om att patienter upplever att de nekas vård på grund av sin övervikt. Relativt nya är klagomålen relaterade till läkemedel för behandling av övervikt, säger Jonas Duveborn, förvaltningschef för Patientnämnden Skåne. 

Det förekommer både att patienter klagar över att de rekommenderas läkemedel för sin övervikt fast de inte vill ha det, och att de önskar läkemedlen men inte får dem utskrivna. 

Berättelserna från patienterna visar att övervikt är ett svårt ämne. Flera patienter som klagat uppger att de förstår att vården tar upp frågan, men att det handlar om hur man gör det. Det instämmer Erik Uddman, som är överläkare på sektion endokrinologi på Skånes Universitetssjukhus i Lund, i. Han tror också att det finns ett mörkertal bland patienter som upplevt viktstigma inom vården men inte klagat. 

- När det gäller bemötande handlar det om att först, innan man börjar med att komma med ovälkomna livsstilsråd, fråga om patienten överhuvudtaget är intresserad av att prata om sin vikt. Man ska fråga om lov innan man tar upp ämnet, säger han. 

En patient som har klagomål på bemötandet under ett besök hos en gynekolog berättar att läkaren ska ha gett kostråd till patienten och kommenterat vilken typ av kläder patienten borde använda med sin kroppsform.  

- Jag gick därifrån gråtandes och känner mig otroligt påhoppad, jag fick inte svar på de frågor jag hade och kände inte att jag blev tagen på allvar. Det var mest en mobbingsession. 

Mer än halva den svenska vuxna befolkningen har övervikt eller obesitas. Andelen har ökat över tid och det blir allt vanligare med svårare obesitas. Vård för personer med obesitas är ett aktuellt ämne på riksnivå. Enligt Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, bedöms vården idag inte vara jämlik inom området.

En arbetsgrupp, där Erik Uddman från Lund är med, ska ta fram ett nationellt kunskapsstöd med inriktning på vuxna patienter med obesitas. Det förväntas vara klart våren 2025. Dessutom har regeringen i oktober 2024 gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga, analysera och utvärdera vården vid obesitas. 

Hela analysen: Klagomål av vikt - Region Skåne

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden