Pressmeddelande -
Flera svåra fall av streptokocksjukdom i Region Skåne
Flera svåra fall av streptokocksjukdom i Region Skåne
Under våren har ett ökande antal svåra fall av streptokocksjukdomar konstaterats i Skåne. I flera fall har patienter drabbats av livshotande sjukdom. Därför har Region Skåne nu vidtagit flera åtgärder för att göra sjukvården uppmärksam på situationen samt i de fall där det är möjligt inlett kartläggning för att försöka spåra smittkällan.
I Region Skåne konstateras normalt cirka 60 fall av svår streptokocksjukdom per år, varav cirka 2 leder till livshotande sjukdom. Hittills i år har redan 43 personer drabbats, varav 11 med livshotande sjukdom. Av de 43 drabbade har en person avlidit. Något gemensamt samband mellan samtliga fall har hittills inte hittats. Fyra fall utreds dock extra, då samtliga patienter opererades på Landskrona lasarett i förra veckan. Tre av patienterna vårdas just nu på intensivvårdsavdelningar i Malmö och Lund.
– Det här är ett allvarligt läge och Region Skåne har därför inlett en omfattande utredning av situationen. Det innebär bland annat att kartlägga möjliga smittkällor, säger smittskyddsläkare Eva Gustafsson.
Alla patienter som opererades på Landskrona lasarettet i förra veckan har blivit eller håller på att kontaktas av ansvarig läkare för att få antibiotikabehandling i förebyggande syfte. Samtliga har fått recept på antibiotika. Alla planerade operationer vid lasarettet har ställts in tills vidare i avvaktan på att smittspårning av både personal och lokaler ska bli klar.
– Region Skåne har gått ut med information om den allvarliga situationen till samtliga akutmottagningar, infektionskliniker och till primärvården, säger Region Skånes chefläkare Åsa Hallgårde.
Fakta om streptokocker
Streptokocker är en vanligt förekommande grupp bakterier som vanligtvis orsakar enklare infektioner som halsfluss och svinkoppor. Ungefär var tionde person bär på bakterien utan att ha några symtom.
Det är sällsynt med allvarliga streptokockinfektioner, men ibland dyker det upp mer aggressiva varianter av grupp A-streptokocker. Svår sjukdom kan då utvecklas när dessa bakterier går ut i blodcirkulationen (blodförgiftning) eller ger infektioner i djupare hudlager och ner mot musklerna.
Streptokockerna producerar giftiga ämnen (toxiner) som bryter ner vävnaden. Symtomen har gett upphov till att bakterierna ibland i folkmun omnämns som ”mördarbakterier”. Sjukdomstillståndet är livshotande och det är viktigt att få rätt vård snabbt. Infektionen kan framgångsrikt behandlas med antibiotika och bakterierna hör alltså inte till de så kallat multiresistenta.
När ska man söka vård?
Den som är svårt sjuk med hög feber, allmänpåverkan, svaghet, yrsel ska söka akutmottagning direkt. Det går bra att ringa 1177 om man är osäker eller vill prata med någon sjukvårdskunnig. Insjuknandet är ofta mycket akut med snabbt stigande feber och svår allmänpåverkan. Smärtan kan vara svår, de som drabbats beskriver ofta att de aldrig känt sig så sjuka någon gång tidigare. Vid vanlig halsfluss eller svinkoppor söker man sin vårdcentral som vanligt.
Hur skyddar man sig mot streptokocker?
Som vid all smitta är det viktigt att ha rena händer. Streptokocker sprids med salivdroppar eller vid kontakt med infekterade sår. Streptokocker, liksom andra bakterier, finns runt omkring oss och det kan därför vara svårt att helt undvika smitta.
För mer information kontakta:
Eva Gustafsson, smittskyddsläkare Smittskydd Skåne Tel 044-309 39 77
Åsa Hallgårde, regional chefläkare Tel: 040-675 33 43
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.