Gå direkt till innehåll
Flytt av Lundapsykiatrin bra för både patienter och miljön

Pressmeddelande -

Flytt av Lundapsykiatrin bra för både patienter och miljön

Efter ett par års om- och tillbyggnad står nu det nya psykiatrihuset och psykiatriska kliniken på Baravägen i Lund färdigt att invigas och tas i bruk av vuxenpsykiatrin i Lund. Flytten av psykiatrin från S:t Lars, och SUS, innebär många förbättringar av vårdmiljö och vårdutbud för patienterna. Men även miljön är en vinnare.
All vuxenpsykiatrisk vård i Lund flyttar inom kort till Baravägen 1. Det är det tidigare regionhuset som har byggts om och till för Psykiatri Skåne. Flytten till det nya huset innebär stora förbättringar av vårdmiljön för patienterna. Alla inneliggande patienter får enkelrum med egen dusch och toalett. En del patienter får möjlighet att vistas utomhus tack vare vackert planterade innergårdar. Patienterna kommer att få mat lagad på plats, i husets restaurang, som också kommer att vara öppen för allmänheten.

Förutom miljön så förändras också verksamheten. Fler patienter kommer att kunna behandlas i öppenvård, det gäller bl a patienter med ätstörningar. P-O Sjöblom, tidigare chef för Psykiatri Skåne, har varit med i planeringens tidiga skede. Hur känns det att se det färdiga huset?

- Det är fantastiskt att psykiatrin får lämna hospitalsmiljön och flytta in i moderna lokaler. Symboliskt betyder det ett steg in i framtiden. 

Huset bidrar till bättre miljö

Huset, som består av en äldre ombyggd del och en nybyggd, har också miljömässiga fördelar. Det är miljöklassat Silver enligt Sweden Green Building Council. Den nybyggda delen har ett vackert grönt sedumtak, dvs tak med växtlighet, som ska bidra till bättre inomhusklimat för både patienter och medarbetare. Ett helt nytt tak på den äldre delen av byggnaden bidrar till bättre miljö; tätskiktet neutraliserar skadliga kväveoxider med hjälp av solljuset.

- Det är mycket glädjande att man lyckats renovera det gamla landstingshuset på Baravägen till en Green Building i miljöklassen ”Silver”. Det betyder i praktiken att man har lyckats sänka energianvändningen i fastigheten med minst 25%, säger Monika Ekström, regionråd (MP) och ordförande i Fastighets- och Servicenämnden. Det är ytterligare ett led i att nå Region Skånes mål att bli en fossilbränslefri region år 2020.

Tidsresa

Flytten från S:t Larsområdet innebär en tidsresa för psykiatrin. S:t Lars hospital invigdes 1879. Det var då ett nästan självförsörjande sjukhus och såväl patienter som personal deltog i produktion av livsmedel och andra förnödenheter. Det nya psykiatriska sjukhuset servas med ett Facility Managementkoncept, dvs. ett företag levererar alla tjänster som behövs i huset; mat och postförsörjning, vaktmästeri, städning etc.

Grannar välkomna

Ett öppet förhållningssätt till omvärlden är viktigt för att avdramatisera psykiatrisk vård och bidra till minskad stigmatisering av psykiskt sjuka. För att visa det nya huset och verksamheten har såväl alla kringboende, ca 600-700 hushåll, som allmänheten bjudits in till visning och Öppet Hus den 31/8.  

En av innergårdarna där Blocket på Skånes universitetssjukhus i Lund skymtar. Foto: Roger Lundholm.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden