Pressmeddelande -
Förbättrad luft i Skåne ger längre liv
Dålig luft ligger bakom sex procent av de förtida dödsfallen i Skåne och elva procent av fallen där barn föds med låg födelsevikt. Det visar ny forskning från Region Skåne och Lunds universitet.
Samtidigt visar studien att redan små luftförbättringar kan leda till stora hälsoeffekter. Färre skulle dö i förtid och färre gravida kvinnor skulle riskera havandeskapsförgiftning. Även barnen skulle bli friskare.
Viktigt att få bättre luft
Hur luftföroreningarna påverkar skåningarnas hälsa är ämnet för en ny doktorsavhandling av Ralf Rittner, forskare på Arbets- och miljömedicin Syd i Region Skåne och vid Lunds universitet.
– Stora hälsoeffekter hos många skåningar kan uppnås om vi får en renare luft överlag. Viktigt är att få ner de förtida dödsfallen som är direkt kopplade till luftföroreningar, säger han.
Därför är det viktigt att nu fundera på hur bostäder planeras i förhållande till trafikstråk.
– En bättre stadsplanering förbättrar vår hälsa i Skåne. Kommunerna behöver tänka till när man ser på hur man kan förtäta bebyggelsen.
Tydliga bevis finns
Ralf Rittners forskning visar att dålig luft ligger bakom sex procent av de förtida dödsfallen och elva procent av fallen där barn föds med låg födelsevikt. Även astmafall hos barn kan i dag kopplas till luftföroreningar och det finns tydliga bevis för att gravida kvinnor löper större risk att få havandeskapsförgiftning.
– I dag kan vi vid mätningar från bland annat Malmö stads miljöförvaltning se högre halt av luftföroreningar inne i Malmö som till exempel vid Dalaplan, men även i Helsingborg och Lund. En mätstation i Söderåsens nationalpark har däremot lägsta kurvan, säger Ralf Rittner.
Ökad överlevnad
För att få en renare luft i Skåne krävs även åtgärder i Europa eftersom föroreningar driver in från andra länder.
– Fyra procent, av de sex procenten förtida död som är kopplade till luftföroreningar, beror på luftföroreningar som kommer från övriga Europa. Även om de farliga luftpartiklarna i Skåne hamnar inom EU:s gränsvärden, orsakar de förtida dödsfall här, säger han.
Det går ändå att tydligt se nyttan av att få en renare luft i Skåne. Två procent av de förtida dödsfallen är direkt kopplade till skånska luftföroreningar från biltrafik, industri och sjöfart, men också mindre källor som vedeldning.
– I Skåne finns betydande hälsoeffekter som vi kan uppnå. Vi uppfyller gränsvärden för luftföroreningar inom EU, men vi har ännu inte uppnått rekommendationer inom WHO som sträcker sig längre, säger Ralf Rittner.
Fakta/Så gick forskningen till
Ralf Rittner har gjort beräkningar med datamodeller och jämfört dem med mätningar på plats i samarbete med bland annat miljöförvaltningen i Malmö, som har databaser över olika utsläpp. Med hjälp av kända kopplingar mellan halter av luftföroreningar och risk för nya sjukdomsfall eller dödsfall kunde han räkna ut hur skåningarnas hälsa påverkas.
Forskargruppen, som Ralf Rittner är verksam inom, leds bland annat av docent Ebba Malmqvist som nyligen utsågs till 2020 års pristagare av Kungliga Vetenskapsakademins pris SIGHT award. Hans avhandling heter Assessing environmental exposures, Airpollution in Scania, Southern Sweden.