Pressmeddelande -
Formellt samarbete om sjukvårdsberedskap gör Öresundsregionen kraftfullare
Pressmeddelande från SBÖ
Plötsligt händer det, den oförutsedda olyckan eller händelsen som kräver mycket omfattande resurser. Genom den fasta Öresundsförbindelsen har det skapats nya möjligheter för en ömsesidig katastrofhjälp i Öresundsregionen. Hovedstadens Sygehusfällesskab, Köbenhamns Amt och Region Skåne startade år 2004 ett gemensamt EU-projekt, ”Sjukvårdsberedskap Öresund”. Efter tre års arbete är utformningen av de formella riktlinjerna och planerna för den ömsesidig assistansen och aktivering av beredskap vid en stor olycka i Öresundsregionen, nu färdig. I samarbetet ingår, förutom de tre sjukvårdshuvudmännen, även tillhörande ambulansverksamhet.
Öresundsregion befinner sig i en dynamisk utvecklingsprocess. Befolkningsmängden växer, kommunikationerna blir fler och nya kontakter skapas mellan Danmark och Sverige. På båda sidor om Öresundsbron finns en stor kapacitet av sjukvårdsresurser som täcker de dagliga beredskapsuppgifterna. Men vid katastrofsituationer som svåra olyckor med många skadade måste man kunna mobilisera stora resurser på kort tid. Ett nytt, formaliserat samarbete över sundet, med konkreta avtal om ömsesidig hjälp, stärker nu Hovedstadsområdets och Skånes möjligheter att snabbt undsätta befolkningen i en katastrofsituation. Samarbetet omfattar såväl ambulansinsatser, prehospital vård som sjukhusvård.
- ”Det är helt centralt för ett samhälles robusthet vid olyckor och extraordinära händelser att beredskapsplaneringen följer det moderna samhällets utveckling och förändring i övrigt”, poängterar Leif Flemming Jensen, ordförande i sygehusudvalget i Köbenhavns Amt.
- ”Genom detta projekt har vi slagit två flugor i en smäll; främst genom att de formella ramarna för samarbetet blev etablerade genom ett politiskt avtal mellan Region Skåne, H:S och Köbenhavns Amt, men minst lika viktigt är att konkreta riktlinjer för kommunikation, åtgärder och insatsprinciper beslutats”, säger Leif Flemming Jensen.
Samarbetsprojektet omfattar i dag geografiskt Skåne och Storköpenhamn, ett område som omfattar 2,2 miljoner invånare. Det är många aspekter som ska belysas för att samarbetet ska fungera smidigt och friktionsfritt: å ena sidan exempelvis juridiska och ekonomiska förhållanden, och å andra sidan sådant som rör själva arbetet, som att skapa gemensamma rutiner för alarmering och insatsledning.
- ”Ingen enskild huvudman kan begäras ha sådan beredskap som vi nu får möjligheter till. Att ha alla avtal skrivna skapar en stabil grund för det framtida samarbetet”, betonar Karin Christensson, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
Nu gällande lokala, regionala eller nationella beredskapsplaner påverkas inte av samarbetsprojektet. I stället bygger detta på den dagliga beredskap som redan finns.
Mona Heiberg, bestyrelsesformand för Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S), poängterar att projektet primärt omfattar stora olyckor, katastrofer eller andra extraordinära händelser, men att samarbetet naturligtvis också kommer att få positiva effekter på andra samarbetsområden inom vården i Öresundsregionen. - ”Den dagliga vården för befolkningen påverkas inte. Däremot ökar tryggheten genom att vi får fler resurser att arbeta med om katastrofen blir ett faktum. Vi får en mer kraftfull katastrofberedskap”.
I samband med den danska kommunalreformen blir de tre samarbetsparterna två. ”Det är positivt, att samarbetet nu är helt på plats och klart till att efter årsskiftet drivas vidare av de båda regionerna, Region Skåne och Region Hovedstaden” säger Regionrådsordförande för Region Hovedstaden, Vibeke Storm Rasmussen.
För mer information, kontakta:
Rolf Ohrlander
förvaltningschef KAMBER-Skåne, Region Skåne
tel 046-15 36 58
Peter Sommer
beredskapsplanerare och presskoordinator för Sjukvårdsberedskap Öresund, Region Skåne,
tel 046-15 30 31
Danmark:
Mona Heiberg,
Bestyrelsesformand, H:S,
tlf. 27 11 37 60
Vibeke Storm Rasmussen,
Amtsborgmester Københavns Amt og Regionrådsformand, Region Hovedstaden,
tlf. 4322 2002 eller 43642521
Leif Flemming Jensen,
Sygehusudvalgsformand, Københavns Amt,
tlf. 44 91 77 89
Lisbet Bloch-Sørensen,
Pressechef Københavns Amt,
tlf. 40 38 44 11
Tom Steinov,
Projektleder,
tlf. 40 38 54 03