Gå direkt till innehåll
Författarna av studien: Björn Axel Johansson, Eva Holmström, Sophia Eberhard, Anna Lindgren och Olof Rask.
Författarna av studien: Björn Axel Johansson, Eva Holmström, Sophia Eberhard, Anna Lindgren och Olof Rask.

Pressmeddelande -

Forskning från barn- och ungdomspsykiatrin publicerad i ansedd medicinsk tidskrift  

Forskare vid barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne och Lunds universitet har nyligen publicerat kliniska resultat från en ny behandlingsmetod i den ansedda tidskriften The Lancet Psychiatry. 


Forskarna har följt 63 ungdomar som haft tillgång till brukarstyrd inläggning under tre år och hur det påverkat deras behov av barn- och ungdomspsykiatrisk akutsjukvård. Resultaten visar att behovet av både akutbesök och barn- och ungdomspsykiatrisk heldygnsvård minskar och pekar på att metoden kan vara ett viktigt tillägg vid behandling av instabilitet och självmordsnärhet hos unga. Genom att ge tonåringar i kris möjlighet att själva välja när de behöver det skydd som en barn- och ungdomspsykiatrisk inläggning kan utgöra, stärks deras autonomi. 


Studien har genomförts vid den regionala barn- och ungdomspsykiatriska heldygnsvården i Malmö där man infört denna nya behandlingsmetod. Det handlar om brukarstyrda inläggningar som kan beskrivas som en krisintervention för ungdomar med självskadebeteende, ångest och livsleda.  

Metoden tycks genom att erbjuda korta självvalda inläggningar på särskilda vårdplatser minska behovet av akutsjukvård för de mest sårbara patienterna. Resultaten från metoden har nu publicerats i The Lancet Psychiatry. 

– Det är roligt och hedrande att vår forskning blir uppmärksammad. Publiceringen innebär att våra resultat kan erbjudas ännu fler ungdomar, säger Björn Axel Johansson, docent vid Lunds universitet och överläkare vid barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne.  

Ny metod för att själv styra över sin inläggning

Forskargruppen bakom studien såg 2017 ett behov av att hitta nya behandlingsmodeller för tonåringar svårt drabbade av livsleda, suicidtankar, instabilitet och självskadebeteende – en komplex psykiatrisk bild som ofta innebär dramatiska akutbesök.  Tidigare studier pekar på att akuta inläggningar efter självskada som regel är kontraproduktivt. Patienter som trots allt läggs in akut riskerar ett accelererat självskadebeteende och hospitalisering och en del av de inlagda patienterna kan känna sig missförstådda och avvisade. 

I Nederländerna började man under 1990-talet använda en metod där vissa sårbara patienter, vanligtvis vuxna, själva bestämde när de behövde bli inlagda i psykiatrisk heldygnsvård. Med inspiration från denna metod började brukarstyrda inläggningar användas även inom vuxenpsykiatrin i Lund och Stockholm år 2015, men inte i barn- och ungdomspsykiatrin. 

Efter ett omfattande förarbete för att anpassa metod och manual till barn och unga, deras vårdnadshavare och till svenska förhållanden kunde de första patienterna erbjudas metoden under våren 2018. I ett kontrakt med ungdomen, ungdomens öppenvård och heldygnsvård formaliseras möjlighet till inläggning när hen själv önskar detta i maximalt i tre dagar tre gånger per månad. 

– Ungdomarna får möjlighet att själva fatta beslut om inläggning. När de hör av sig hälsas de alltid välkomna till någon av de dedikerade platserna. Vi ger dem ett förtroende och de får ansvara för en viktig del av sin behandling själva. Många som tidigare känt sig ifrågasatta när de kommit till vården, till exempel efter en självskada, upplever nu ett annat bemötande och kan växa med det, säger Björn Axel Johansson.  

Minskat lidande och ökad kontroll

Forskargruppen har följt samtliga 63 ungdomar som haft tillgång till brukarstyrd inläggning från 2018 fram till 2021 med fokus på hur det påverkat deras behov av barn- och ungdomspsykiatrisk akutsjukvård. Resultaten visar att behovet av både akutbesök och barn- och ungdomspsykiatrisk heldygnsvård minskade kraftigt när en ungdom fått tillgång till brukarstyrd inläggning – något som inte visats tidigare. 

Resultaten pekar på att metoden kan utgöra ett viktigt tillägg vid behandling av instabilitet och självmordsnärhet hos unga. Genom att ge tonåringar i kris möjlighet att själva välja när de behöver det skydd som en barn- och ungdomspsykiatrisk inläggning kan ge, kan ungdomars autonomi stärkas. Metoden ser ut att vara ett redskap för en ungdom i kris, ett alternativ till självskada och/eller suicidförsök.

  

– Brukarstyrda inläggningar kan innebära ett minskat lidande för de här sårbara barnen och ungdomarna och de kan uppleva en större kontroll över sin situation och bli sin egen projektledare. Metoden underlättar även för nyckelpersonerna runt patienten, speciellt då för föräldrar och syskon som åter kan känna hopp inför framtiden, säger Björn Axel Johansson.  

En bonus med metoden är att det minskade behovet av slutenvård innebär minskade kostnader på cirka 10 000 kronor per patient och månad. Sammanfattningsvis visar studien att brukarstyrda inläggningar har en plats i barn- och ungdomspsykiatrin och förefaller göra stor skillnad för ungdomar med suicidnärhet och självskadebeteende. I framtiden kan det även bli aktuellt att inkludera nya patientgrupper men det kräver fortsatta studier.  

– Vi behöver göra en randomiserad kontrollerad studie för att bekräfta våra resultat. I framtiden kanske vi erbjuda brukarstyrda inläggningar med speciella kontrakt även för vissa patienter med ätstörningar, säger Björn Axel Johansson.  

Författarna bakom publiceringen är:

Björn Axel Johansson, docent, överläkare  

Eva Holmström, överläkare  

Sophia Eberhard, medicine doktor, överläkare  

Anna Lindgren, filosofie doktor, universitetslektor 

Olof Rask, medicine doktor, överläkare 


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne

Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden