Pressmeddelande -
Framtidens innovationsstad – så utformas Lund Science Village
Lundamark AB presenterar nu resultatet av ett uppdrag som parallellt gått ut till fyra arkitektteam: att ta fram en strukturplan för Lund Science Village, navet i ett område där Sveriges största forskningssatsning någonsin växer fram. Samtliga förslag ställs nu ut i Gamla stationshuset på Lunds Centralstation. Juryn, bestående av sakkunniga och ägarrepresentanter, har enhälligt utsett teamet COBE Arkitekter/Rambölls förslag till det som bör ligga till grund för det fortsatta planarbetet.
Lund Science Village är en 160 000 kvm stor del av Lund NE/Brunnshög, med ett strategiskt läge mellan MAX IV-laboratoriet och ESS. Området ägs av Lundamark AB, ett för ändamålet bildat bolag som Region Skåne, Lunds Kommun och Lunds Universitet står bakom, och vars uppgift är att utveckla och förvalta området.
Världens bästa forskningsmiljö
Avsikten är skapa världens bästa forsknings- och innovationsmiljö och ett skyltfönster för svensk hållbarhetsplanering.
– Det talas om att Life Science lämnar Sverige. Det här kan skapa förutsättningar för att forskningen i vissa delar förläggs hit, säger Harald Lindström, direktör för ägarfrågor och strategiska investeringar i Region Skåne.
I ett sammanhang som demonstrerar världsledande lösningar inom hållbar stadsutveckling kommer 250 000 kvm BTA att växa fram. Framför allt i form av forskningsinstitut och forskarbostäder, filialbyggnader och lokaler för universitet och högskolor, men också service med matställen, näringslivsverksamheter, butiker och gym.
Kreativitet och relationer grundläggande
Juryns arbete har letts av Eva Sjölin, arkitekt och senior advisor på Lundamark AB.
– Det har varit oerhört spännande att få att vara med i det här tidiga skedet och dra upp de långsiktiga strategierna för utvecklingen av en helt ny stadsdel präglad av forskning och innovation. Mötesplatser och rum för kreativitet och relationer mellan människor är grundläggande för den här typen av verksamhet, säger Eva Sjölin.
Arkitektteamen har tagit fram idéer och förslag kring kreativa möten och använt dessa som bas för sina strukturplaner. Förslagen behandlar stadsdelens identitet, dess innehåll, offentliga rum, kreativa mötesplatser, trafikstruktur, förhållande till omgivningen och sist men inte minst kopplingen mellan ESS och MAX IV.
För mer information kontakta:
Eva Sjölin, Senior Advisor Lundamark, arkitekt SAR/MSA, eva.arkplan@gmail.com Tel: +46 706 32 70 36
Harald Lindström, Direktör för ägarfrågor och strategiska investeringar Region Skåne. Tel: 040-675 31 10
Fakta juryns utlåtande
I juryns utlåtande kan man läsa: ”Team COBE/Ramböll har sammantaget ett visionärt förslag, som är skickligt presenterat och har en övertygande huvudstruktur. Med stor inlevelse och hänsynstagande till lokala förutsättningar redovisar förslagsställaren sina idéer och infriar programmets olika krav och ger på ett kreativt sätt svar på programmets frågeställningar.”…”Huvudstrukturen beskriver en flexibel och variationsrik kvartersstad med en mångfald av kvartersstorlekar, stadsrum och byggnadsvolymer. Detta främjar en upplevelserik stadsmiljö och en flexibel byggprocess.”
Här framhålls också värdet av att ta till vara goda idéer från övriga förslag i det fortsatta planeringsarbetet. De övriga deltagande teamen har varit Brunnberg & Forshed arkitekter och Ekologigruppen tillsammans med Urban City Research, WHITE Arkitekter och AF Infrastruktur AB tillsammans med professor Leif Edvinsson och Schmidt Hammer Lassen, Adept, Espensen, professor Tom Nielsen, Noame research och Planning ltd tillsammans med Redia A/S.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.