Pressmeddelande -
Gränshinder rivs när arbetspendlarna över Öresund åter syns i statistiken
Region Skåne har i samarbete med Danmarks Statistik tagit fram en lösning på hur pendlingsstatistiken mellan Sverige och Danmark kan presenteras. Idag redovisas den övergripande preliminära statistiken.
Arbetspendlingen mellan Sverige och Danmark har inte kunnat beskrivas med tillförlitlig statistik sedan 2015, utan har varit begränsad till att bara visa antalet resor. Ett svårlöst problem som beror på att svenska och danska lagar på området inte är kompatibla. Detta har pekats ut av Nordiska Ministerrådet som ett formellt gränshinder. Utan statistik försvåras bland annat möjligheten att visa korrekta arbetsmarknadssiffror i svenska pendlarkommuner med många anställda i Danmark.
Region Skåne har i samarbete med Danmarks Statistik (DST) nu tagit fram en lösning på hur pendlingsstatistiken kan återupptas och presenterar idag den övergripande preliminära statistiken. Senare i vår kommer även en analys samt mer detaljerad statistik över sådant som bransch, kön, ålder osv att publiceras.
Arbetspendlingen i stort sett oförändrad sedan 2015
– I dag firar vi att vi efter långt och enträget arbete, tillsammans med våra danska vänner, äntligen kan beskriva arbetsmarknaden i vår gränsregion på ett tydligt sätt. Det är glädjande att statistiken för 2020 visar att den första vågen av coronapandemin inte kraftigt skadade arbetsmarknadsintegrationen. Samtidigt visar rekordsiffrorna från före finanskrisen att det finns en betydligt större potential i den gränsöverskridande arbetsmarknaden, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne och ordförande i Greater Copenhagen 2021.
En gränspendlare definieras som en person som bor i ett land och har sin arbetsplats i ett annat och statistiken visar arbetspendlingen åt båda håll över Öresund. Efter att ha ökat i snabb takt de första tio åren från brons öppnande, då nästan 20 000 personer bodde och jobbade på olika sidor av sundet, har arbetspendlingen över Öresund därefter råkat ut för flera motgångar, även om det drabbat det generella resandet i högre grad än arbetspendlingen.
Den uppdaterade statistiken visar att det 2020 var 18 200 personer som dagligen arbetspendlade över Öresund. 15 300 bor i Sverige och arbetar i Danmark. Motsatt väg är det nästan 2 900 danskar som pendlar till Skåne. Mellan 2019 och 2020 var den totala pendlingen nästan konstant. Strömmen från Sverige till Danmark föll med 350 personer medan antalet danskar som valde att jobba i Sverige under samma period växte med 150 personer. I jämförelse med statistiken från 2015 är förändringen liten, en nivå som bestått ända sedan 2012.
Statistiken behöver bli nationell
Att statistiken nu blir tillgänglig utgår från en metod som har skapats på Region Skånes initiativ. Danmarks Statistik har bidragit med lösningen genom att ta fram statistik över svenskar som jobbar i Danmark. Därefter har Region Skåne fått hjälp av Statistiska Centralbyrån (SCB) med att ta fram statistik över danskar som jobbar i Sverige, vilket sammantaget skapar en komplett bild av arbetspendlingen över Öresund. Statistiken implementeras inte automatiskt i nationella register utan kommer även fortsatt att finansieras i huvudsak av Region Skåne.
– För att komma tillrätta med problemet har Region Skåne, tillsammans med Danmarks Statistik, nu skapat en metod som skiljer sig från hur man tar fram nationell statistik. På längre sikt krävs att DST och SCB får i uppdrag av sina regeringar att arbeta med gränsregional statistik, samt hittar en metod för att integrera den nationellt, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör i Region Skåne.
Följ webbinariet eller se det i efterhand här.
Kontakt:
Johanna Lundström, samhällsanalytiker, Region Skåne. Johanna.lundstrom@skane.se, 040-675 31 59
Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör, Region Skåne. Ulrika.geeraedts@skane.se, 044-309 32 06